מדד שטח העלים, או LAI, הוא מדד שמגדלים משתמשים בהם כדי למדוד את כמות העלווה (עלים) בחופות עצים (צמרות עצים היוצרות סוכך דמוי חופה). מדד זה נקבע על ידי כיסוי העלים ליחידה של פני הקרקע.
או במילים פשוטות יותר, LAI מודד כמה שכבות של עלים יש במ"ר של משטח.
מה אומר לנו מדד שטח העלים?
מגדלים משתמשים באינדקס שטח העלים כדי להעריך את כמות הביומסה הפוטוסינתזה. זהו מדד טוב להבנת זרימת המים, חומרים מזינים ופחמן במערכת אקולוגית. זו הסיבה שהוא עוזר בהתאמת מערכות בקרת לחות וטמפרטורה בחממות ובמתקני גידול סגורים.
מדד שטח עלים (LAI) מבטא את שטח העלים ליחידת שטח קרקע או גזע של צמח והוא משמש בדרך כלל כאינדיקטור לקצב הצמיחה של צמח. LAI הוא משתנה מורכב המתייחס לא רק לגודל החופה, אלא גם לצפיפות שלה ולזווית שבה מכוונים עלים זה ביחס לזה ולמקורות האור. בנוסף, LAI משתנה בהתאם לשינויים העונתיים בפעילות הצמחים, והוא בדרך כלל הגבוה ביותר באביב כאשר עלים חדשים מופקים והנמוך ביותר בסוף הקיץ או בתחילת הסתיו כאשר העלים מתבגרים (ועשויים לנשור בשלכת).]
בקנה מידה עולמי, מדענים משתמשים ב-LAI במודלים של אקלים כדי ללמוד על תהליכים המשפיעים על המערכת האקולוגית והאטמוספרה כולה, כגון קליטת קרינה, משקעים והמרת אנרגיה.
כיצד למדוד LAI ?
מדד שטח העלים (LAI) מייצג כמה שכבות של עלווה יכולות לכסות 1 מטר מרובע. הערכים נעים בדרך כלל בין 1 ל-4.5.
מדד שטח העלים (LAI) מכמת את כמות חומר העלים בחופה. בהגדרה, זהו היחס של שטח עלה חד צדדי ליחידת שטח קרקע. LAI הוא חסר יחידות מכיוון שהוא יחס של שטחים. לדוגמה, לחופה עם LAI של 1 יש יחס של 1:1 בין שטח העלים לשטח הקרקע ).
המקדמים לקליטת הקרינה בצמחים אינם משתנים ביחס של 1:1 בהשוואה ל-LAI. הסיבה לכך היא שבחקלאות המודרנית, המגדלים מגדלים יבולים בשורות, כך שהם לא מקבלים אור באופן אחיד ושווה מכל הכיוונים. כמו כן, עלים בחלק התחתון של הצמח נוטים להיות פחות פעילים. כאשר משווים לעלים צעירים יותר, אנו יכולים לראות הצטברות סידן על העלים הנמוכים והמבוגרים יותר.
ישנן שתי גישות למדידת מדד שטח העלים - במישרין או בעקיפין.
שיטות ישירות דורשות אוסף פיזי של עלים. במינים נשירים זה קל יחסית. יש להציב מלכודות על הקרקע כדי לאסוף את העלים הנושרים. לאחר איסוף העלים, ניתן למדוד את ה-LAI באמצעות מד שטח עלים או סורק תמונות.
השימוש בשיטות ישירות בצמחים שאינם נשירים הוא הרסני, כיוון שיש לקצור עלים.
שיטות עקיפות להערכת LAI משתמשות בצילום חצי כדורי, המכונה גם צילום חופה או עין דג. זהו צילום שצולם כלפי מעלה, מתחת לחופה. לאחר מכן אפשר לקבוע את ה-LAI באמצעות שיטות שונות לניתוח התצלום. יש מגוון ציוד שעושה זאת אוטומטית.
מדידות עקיפות של מדד שטח העלים נוטות לאי דיוקים ונוטות להמעיט מעט ב-LAI האמיתי.
מדוע כדאי למדוד LAI בחממה?
מדידת מדד שטח העלים בחממה או בחדרי גידול מספקת ידע משמעותי על היקף התהליכים המתרחשים בחלל הגידול.
הערכה טובה של LAI תאפשר למגדלים להעריך הרבה יותר מדויק, את זרימת החומרים המזינים, המים והגזים במתקן הגידול, וכך מאפשר למגדלים לספק לגידולים את צרכיהם במדויק .
הערכה זו מאפשרת גם להתאים מערכות בקרת אקלים כגון הסרת לחות ביעילות, להפחית את הצורך בחימום, למנוע השקעת יתר בתשתיות.
מנתח חופת הצמחים LAI-2200C של LI-COR משתמש בשיטה לא הרסנית למדידה קלה ומדויקת של Leaf Area Index (LAI). הוא מתעלה בעקביות על שיטות אחרות, מבחינת: גמישות, תכונות מתקדמות, דיוק וקלות שימוש.
מדד שטח העלים לרכישה
אמארסי מספקים מגוון רחב של ציוד לחקלאות לשימושים שונים