בודק נקודת הבזק משמש בתעשיות שונות למדידת נקודת ההבזק של חומרים. נקודת ההבזק היא הטמפרטורה הנמוכה ביותר שבה נוזל פולט מספיק אדים ליצירת תערובת דליקה באוויר.
תכונה זו חיונית להערכת דליקות ובטיחות של נוזלים, בודקי נקודת הבזק נמצאים בשימוש בתעשיות רבות, כגון:
- תעשיית הנפט: לבדיקת דלקים כמו בנזין, סולר,חומרי סיכה נפט ודלק למטוסים.
- תעשיית הכימיקלים: לסיווג ותיוג כימיקלים על פי רמת הדליקות.
- צבעים וציפויים: להבטחת עמידה בתקני בטיחות וביצועים.
- פארמצבטיקה: לניתוח ממיסים וביניים המשמשים בייצור תרופות.
- תעשיית המזון: לבדיקת שמנים אכילים להבטחת יציבות ובטיחות.
בודקי נקודת הבזק משמשים למגוון מטרות, ביניהן:
הערכת בטיחות
- זיהוי סיכוני אש הקשורים לחומרים נדיפים.
- הבטחת עמידה בתקנות בטיחות לשינוע ואחסון.
בקרת איכות:
- בדיקת עקביות של מוצרים כמו דלקים, שמנים וכימיקלים.
- גילוי זיהומים בנוזלים תעשייתיים.
עמידה בדרישות רגולציה:
- עמידה בתקנים של ארגונים כמו ASTM, ISO, ו-IEC לטיפול והפצה בטוחים של חומרים מסוכנים.
פיתוח מוצרים:
- סיוע בגיבוש כימיקלים או חומרים חדשים על ידי קביעת נדיפות ודליקות.
סוגי בודקי נקודת הבזק
קיימים בעיקר שני סוגים של בודקי נקודת הבזק:
בודקי נקודת הבזק בכוס סגורה:
- הדגימה נמצאת בסביבה סגורה, מה שמצמצם חשיפה לאוויר.
- נפוצים למדידות מדויקות ונקודות הבזק בטמפרטורות נמוכות.
- דוגמאות: בודקי Pensky-Martens, Abel, ו-Tag Closed Cup.
בודקי נקודת הבזק בכוס פתוחה:
- הדגימה חשופה לאוויר במהלך הבדיקה.
- מתאימים לחומרים עם נקודות הבזק גבוהות יותר.
- דוגמה: בודק Cleveland Open Cup.
כיצד עובד בודק נקודת הבזק?
בודקי נקודת הבזק פועלים על ידי חימום מדורג של דגימת נוזל תוך ניטור הטמפרטורה והתנהגות הדגימה. התהליך כולל:
הכנת דגימה:
- כמות מסוימת של נוזל מוכנסת לכוס הבדיקה של המכשיר.
חימום:
- המכשיר מחמם בהדרגה את הדגימה בקצב תקני.
מקור הצתה:
- להבה או ניצוץ מוחדרים לדגימה באופן מחזורי.
תצפית:
- הטמפרטורה שבה האדים מעל הנוזל ניצתים באופן רגעי נרשמת כנקודת ההבזק.
בדיקה אוטומטית מול ידנית:
- בודקים מודרניים מבצעים חימום, הצתה ורישום נתונים באופן אוטומטי, בעוד שבודקים ידניים דורשים התערבות מפעיל.