אוסמומטריה:
היא מדידת החוזק האוסמוטי של חומר, מדד אשר משמש לקביעת המשקל המולקולרי הממוצע שלו.
אוסמומטרים משמשים לקביעת ריכוז המלחים או הסוכרים המומסים בדגימות דם או שתן. כמו כן, משמשים לקביעת המשקל המולקולרי של תרכובות או פולימרים בלתי ידועים.
אוסמומטר נקודת קיפאון
משמש למדידת רמת הדיסאסוציאציה או המסה המולרית של תמיסה. מדידה זו קרויה קריוסקופיה (מיוונית: קריו=קר, סקופוס=צפייה), ומתבססת על מדידה מדוייקת של נקודת הקיפאון.
אוסמומטרים למעשה מבטאים את תופעת "מים סופר מקוררים" (super cooled) למדידת נקודת הקיפאון של תמיסות נוזליות כמו חלב, תרופות ועוד.
"סופר קירור”, או תת-קירור, הוא תהליך הורדת טמפ' הנוזל או הגז מתחת לטמפ' הקיפאון של החומר, ללא הפיכתו לפאזה מוצקה. נוזל המצוי מתחת לנקודת הקיפאון הסטנדרטית שלו, יעבור קריסטליזציה ויתגבש בנוכחות של גרעין נוקליאציה, סביבו יתגבש גביש של הפאזה המוצקה של אותו נוזל.
יישומים של אוסמומטר
אוסמומטרים משמשים במגוון רחב ביותר של אזורי יישום, בעיקר לצורך מחקרים קליניים וטיפול. הם משמשים למדידת ריכוז המומסים בדגימות ביולוגיות שונות, מפלזמת דם ועד דמעות אנושיות. מדידות אלה יכולות לספק מגוון עשיר של נתונים שיסייעו באבחונים בזמן של מצבים שונים עם עלויות בריאות מופחתות משמעותית.
הגדרת אוסמולריות
אוסמולריות היא מונח המבטא את הריכוז הכולל של חלקיקים מומסים בתמיסה וכולל את כל סוגי החלקיקים לא רק את המסיס(סולוט), אלא גם יונים וחומרים אחרים.
היא מתארת את מספר המולים של כל החלקיקים בנפח מסוים של תמיסה ומודדת את השפעתם על לחץ האוסמוזה.
הנוסחה לחישוב אוסמולריות
אוסמולריות= למספר המולים של כל החלקיקים X נפח התמיסה בליטרים,
לדוגמא: אם בתמיסה יש 1 מול של סור(שאינו מתפרק לחלקיקים נוספים) ואילו 1 מול של מלח(שמתפרק ל-2 יונים), האוסמולריות של התמיסה תהיה 1osm עבור הסוכר ו- 2osm עבור המלח.
אוסמולריות היא מדד חשוב להבנת הריכוז הכולל של חלקיקים בתמיסות והשפעתם על תהליכים פיזיולוגים וכימיים.
הבנת המונח יכולה לעזור במגוון תחומים מדעיים, רפואיים והנדסים.חשיבות האוסמולריות חשובה במספר תחומים.
1. ביולוגיה- משפיעה על תהליכים פיזיולוגים כמו חדירה של מים לתוך תאים והגברה או הפחתה של הלחץ התוך תאי.
2. רפואה- הבנת האוסמולריות היא חיונית בהכנת תרופות או זריקות בכדי להבטיח שהן בטוחות ולא יגרמו לנזק תאים
3. הנדסה כימית- חיונית בתהליכי תכנון כימיים ופתרון בעיות הקשורות בנוזלים.
שימושים:
מדידה של ריכוז מולקולרי של תמיסות כימיקליות
רפואה / וטרינריה
- קביעת האוסמולליות בשתן, דם, וserum (בדיקת תפקוד כבד).
- בדיקת אוסמולליות בתמיסות נוזלים לאינפוזיה
מחקר-ביולוגיה
- מדידת אוסמולליות של תמיסות ניטראט לשיבוט תאים
- מדידת אוסמולליות ליצירת תמיסות אחידות לצרכי מיקרוסקופ
- מדידת אוסמולליות של נוזלי גוף החרק
בוטניקה
- נוזלי הצמח
- מדידת תמיסות המכילות ניטרט
פארמה
- אוסמולליות ובדיקות במעבדת חיות
- בקרת איכות
לקוחות סופיים:
- בתי חולים
- מעבדות ספורט
- פרמה
- בתי חולים צבאיים
- יצרני עדשות מגע
- יצרני נוזלים לעניים
- מחלקות סביבתית באוניברסיטאות
- מחלקות ביולוגיות באוניברסיטאות
Cryometer
מדידה של ריכוז מולקולרי של תמיסות כימיקליות על בסיס בנזין
הגדרת אוסמולריות
אוסמולריות היא מונח המבטא את הריכוז הכולל של חלקיקים מומסים בתמיסה וכולל את כל סוגי החלקיקים לא רק את המסיס(סולוט), אלא גם יונים וחומרים אחרים.
היא מתארת את מספר המולים של כל החלקיקים בנפח מסוים של תמיסה ומודדת את השפעתם על לחץ האוסמוזה.
הנוסחה לחישוב אוסמולריות
אוסמולריות= למספר המולים של כל החלקיקים X נפח התמיסה בליטרים,
לדוגמא: אם בתמיסה יש 1 מול של סור(שאינו מתפרק לחלקיקים נוספים) ואילו 1 מול של מלח(שמתפרק ל-2 יונים), האוסמולריות של התמיסה תהיה 1osm עבור הסוכר ו- 2osm עבור המלח.
חשיבות האוסמולריות
חשיבות האוסמולריות חשובה במספר תחומים
1. ביולוגיה- משפיעה על תהליכים פיזיולוגים כמו חדירה של מים לתוך תאים והגברה או הפחתה של הלחץ התוך תאי.
2. רפואה- הבנת האוסמולריות היא חיונית בהכנת תרופות או זריקות בכדי להבטיח שהן בטוחות ולא יגרמו לנזק תאים
3. הנדסה כימית- חיונית בתהליכי תכנון כימיים ופתרון בעיות הקשורות בנוזלים.
סיכום:
אוסמולריות היא מדד חשוב להבנת הריכוז הכולל של חלקיקים בתמיסות והשפעתם על תהליכים פיזיולוגים וכימיים. הבנת המונח יכולה לעזור במגוון תחומים מדעיים, רפואיים והנדסים.