חלל הפה נחשב לאחד האזורים העדינים והרגישים ביותר בגוף האדם, לכן על מרפאות השיניים לנקוט בזהירות יתר בכל הנוגע לחיטוי וניקוי הציוד הדנטלי בו הם עושים שימוש. מה הן הסכנות של חיטוי לקוי, באיזו תדירות יש לחטא את הציוד וכיצד לעשות את זה נכון? התשובות במאמר הבא שלפניכם.
אומנות החיטוי – העלמת חיידקים ומניעת זיהומים
ציוד דנטלי הינו הכלים והמכשירים בהם נעשה שימוש במרפאות השיניים על ידי רופא השיניים ועוזריו. הכלים משמשים לטיפולים שגרתיים ולביצוע של אופרציות כמו סתימות, עקירות וכו'. מאחר וחלל הפה הוא חלל לח ורטוב הנוטה לצבור חיידקים, גם הכלים בהם נעשה שימוש צוברים חיידקים ויש לחטא אותם ביסודיות. חיטוי לקוי עשוי להביא להצטברות חיידקים מסוכנים ולהעברה של חיידקים ממטופל למטופל, הדבר עלול לגרום לזיהומים בקרב המטופלים ולנזק רפואי של ממש.
באיזו תדירות יש לחטא את הציוד הדנטלי?
כאשר עושים שימוש בציוד חד פעמי, אין צורך לחטא אותו שכן הוא מסופק באריזה אטומה וסטרילית ומיד לאחר השימוש יש להשליכו לפח האשפה. אך ציוד רב פעמי, בו עושים שימוש בטיפולים כמו התקנת גשר בשיניים, סתימה, עקירה, טיפול שורש ועוד, יש לחטא לאחר סיום הטיפול ולקראת השימוש בטיפול הבא. על הציוד להיות נקי וסטרילי בצורה מיטבית. הימצאות של חיידקים, אפילו במינון זעיר, עלול להיות מסוכן ויש למנוע מצב שכזה על ידי חיטוי הולם של הציוד והמכשירים. אין להקל ראש בנושא ויש להקפיד על חיטוי הציוד על פי הצורך ובתדירות הנדרשת.
איך מחטאים את הציוד הדנטלי?
תחום החיטוי והניקוי של המכשירים הרפואיים ככלל והציוד הדנטלי בפרט הוא מתקדם יחסית וראשיתו עוד במאה ה-19 לספירה, אז הומצא מכשיר החיטוי הראשון. עוד בימים אלו הבינו מדענים וציוותי הרפואה כי לחיטוי הכלים חשיבות מכרעת בהצלחת כל פרוצדורה רפואית. כיום החיטוי של ציוד דנטלי נעשה בעזרת שני מכשירים עיקריים:
● אוטוקלאב – בעברית, דוד עיקור, הינו מכשיר העושה שימוש בקיטור בטמפרטורה גבוהה במיוחד ובלחץ אוויר גבוה על מנת לחטא את הציוד. המכשיר נפוץ לשימוש בחדרי הניתוח, אך נעשה בו שימוש נרחב גם במרפאות השיניים השונות. ישנם סוגים ודגמים רבים של דודי עיקור אולם רובם עובדים על עיקרון פעולה דומה: גוף אטום ללחץ, אליו מכניסים את הציוד ולאחר סיום פעילות המכשיר ניתן להוציא את הכלים ולעשות בהם שימוש חוזר.
● אמבט אולטראסוני – אמבט ניקוי העושה שימוש בגלי אולטרסאונד בטווח תדרים שבין 20-400 קילו הרץ. טכניקת הניקוי הזו יעילה בחיטוי חלקי מתכת, פלסטיק, זכוכית, קרמיקה ועוד. מכשיר זה נפוץ בתעשיות השונות, אך גם במרפאות השיניים כאשר השימוש בו חוסך זמן ומביא לתוצאות חיטוי מיטביות.
בשורה התחתונה
לסיכום, חשוב לזכור כי חלל הפה מהווה קרקע פורייה להיווצרות חיידקים, לכן על צוותי מרפאות השיניים לוודא כי נעשה שימוש בציוד סטרילי אשר לא יהווה סכנה לציבור המטופלים. כיום, הטכנולוגיה מתקדמת ואין סיבה להתפשר על ציוד חיטוי שאינו איכותי ואינו נוח לשימוש. ואתם המטופלים, היו עירניים לגבי אופן פעילות צוות המרפאה ווודאו כי אתם מקבלים טיפול נקי וסטרילי.