תאים אנאירוביים מיועדים לגידול תרביות של מיקרואורגניזמים, ובקטריות הגדלים בחוסר חמצן(חיידקים אנארוביים),
באווירה מבוקרת טמפרטורה.מיקרואורגניזמים אלו מייצרים זיהומים ורעלים באווירה ללא חמצן.
חיידקים אנאירוביים קשים מאד לגידול ודרושות טכניקות מיוחדות לאסוף ולגדל אותן, צריך לאסוף אותן בבקבוקונים ללא חמצן ולגדל בתאים מחוסרי חמצן מבוקרי טמפרטורה.
תאים אנאירוביים ניתן למצוא במעבדות של בתי חולים ומעבדות אנליטיות ומיקרוביולוגיות שמשתמשים בהם לגידול זני חיידקים הרגישים לחמצן.
התא האנאירובי מספק תנאים אידיאליים לגידול זני חיידקים אלה. על מנת ליצור אנאירוביוזה, ע"י שימוש בתערובות גז (H2, N2 וכו '). בדרך זו, האטמוספירה הפנימית שלו מכילה 0% חמצן.
בנוסף הטמפרטורה שלו מבוקרת ונשלטת בהתאם לתנאי הדגירה הנדרשים (בד"כ 37 צלזיוס). התא שקוף וניתן לראות ולהתבונן בהתפתחות התרבות החיידקית בכל צלחת פטרי.
מאפייני ואווירת התא האנאירובי מותאמים לדגימות שיוכנסו לתוכו: אורגניזמים מיקרו-אירופיליים, רקמות ותאים בהיפוקסיה. התא האנאירובי מצויד בכפפות כדי לאפשר טיפול מבלי לפגוע בתנאים האנאירוביים ולהגן על הדגימות.
יצרן תאים אנאירוביים
מונרו אינסטרומנטס היא יצרנית מובילה של תאים אנאירוביים.אמ.אר.סי היא המשווקת ונותנת השירות של התאים בישראל.
מהם תאים אנאירוביים?
תא אנאירובי הינו סביבה אטומה שתוכננה במיוחד כדי ליצור אווירה ללא חמצן. התא משמש לחקר ההשפעות של תנאים אנאירוביים על תהליכים ביולוגיים שונים, כגון צמיחה וחילוף חומרים של מיקרואורגניזמים, ונשימת רקמות ותאים. חלק מהתאים האנאירוביים מצוידים במערכות בקרת גזים המאפשרות למשתמש להתאים את רמות החמצן וגזים אחרים כדי לדמות סביבות אנאירוביות שונות. תאים אלה משמשים במגוון מסגרות מחקר ורפואיות, כולל מעבדות מיקרוביולוגיה, מעבדות נגיפים, מכוני מחקר וחברות ביוטכנולוגיה ומתקנים למדעי הסביבה.
למה משמש תא אנאירובי?
תא אנאירובי משמש למגוון מטרות מחקר ותעשייתיות, לרבות חקר מיקרואורגניזמים אנאירוביים, טיפוח תאים ורקמות אנאירוביים ובדיקת מוצרים רגישים לחמצן. כמה שימושים בתאים אנאירוביים כוללים:
- חקר הצמיחה והמטבוליזם של מיקרואורגניזמים אנאירוביים: מיקרואורגניזמים אנאירוביים הם אלו שיכולים לגדול ולשרוד בהיעדר חמצן. על ידי טיפוח מיקרואורגניזמים אלה בתא אנאירובי, החוקרים יכולים ללמוד את הביולוגיה שלהם ולהבין כיצד הם שורדים ומשגשגים בסביבות עם חמצן נמוך או ללא חמצן.
- טיפוח תאים ורקמות אנאירוביים: חלק מהתאים והרקמות, כמו אלו המצויים במעי האדם, דורשים תנאים אנאירוביים כדי לגדול ולתפקד כראוי. על ידי טיפוח התאים והרקמות הללו בתא אנאירובי, החוקרים יכולים ללמוד את הביולוגיה שלהם ולהבין כיצד הם תורמים לבריאות האדם.
- בדיקת מוצרים רגישים לחמצן: מוצרים רבים, כגון תרופות, מזון וכימיקלים תעשייתיים, עלולים להיות רגישים לחמצן ועלולים להתכלות או להתקלקל בחשיפה לאוויר. על ידי בדיקת מוצרים אלה בתא אנאירובי, החוקרים יכולים לקבוע כיצד הם מושפעים מחמצן ולזהות דרכים לשיפור היציבות שלהם.
- חקר הנשימה של תאים ורקמות: הנשימה של תאים ורקמות, או האופן שבו הם מייצרים אנרגיה, יכולה להיות מושפעת מנוכחות או היעדר חמצן. על ידי חקר הנשימה של תאים ורקמות בתא אנאירובי, החוקרים יכולים להבין כיצד רמות שונות של חמצן משפיעות על חילוף החומרים ועל ייצור האנרגיה שלהם.
שימוש אחד בתא אנאירובי בחקר זיהומים הוא לחקור את הצמיחה וההתנהגות של חיידקים אנאירוביים, שהם חיידקים שיכולים לשרוד ולשגשג בהיעדר חמצן. חיידקים אלו נמצאים במגוון סביבות, כולל אדמה, מים וגוף האדם, והם עלולים לגרום לזיהומים בבני אדם. על ידי מחקר של חיידקים אנאירוביים בתא אנאירובי, החוקרים יכולים ללמוד עוד על האופן שבו חיידקים אלה גורמים לזיהומים וכיצד לטפל בהם.
תאים אנאירוביים משמשים גם במחקר חסינות כדי לחקור את תפקיד החמצן בתגובה החיסונית. לדוגמה, חוקרים עשויים להשתמש בתא אנאירובי כדי לחקור את ההשפעות של רמות חמצן נמוכות על הייצור והתפקוד של תאי חיסון.
במחקר על דלקות, ניתן להשתמש בתאים אנאירוביים כדי לחקור את תפקיד החמצן בתגובה הדלקתית. דלקת היא תהליך מורכב הכולל הפעלה של תאי חיסון ושחרור מולקולות מעודדות דלקת. על ידי לימוד ההשפעות של רמות חמצן נמוכות על דלקת, החוקרים יכולים לקבל הבנה טובה יותר של המנגנונים המעורבים בתהליך זה וכיצד לווסת אותו.
בתחום האפידמיולוגיה, תאים אנאירוביים עשויים לשמש ללימוד העברה והתפשטות של מחלות זיהומיות, במיוחד אלו הנגרמות על ידי חיידקים אנאירוביים. על ידי הדמיית התנאים שבהם חיידקים אלה משגשגים, החוקרים יכולים להבין טוב יותר כיצד הם מועברים וכיצד למנוע את התפשטותם.
בסך הכל, תאים אנאירוביים הם כלים שימושיים לחוקרים החוקרים היבטים שונים של זיהום, חסינות ודלקת, שכן הם מאפשרים מניפולציה מבוקרת של רמות החמצן על מנת לחקור את ההשפעות על תהליכים אלה.
יישומים של תאים אנאירוביים
תאים אנאירוביים משמשים במגוון יישומי מחקר ויישומים תעשייתיים
- מיקרוביולוגיה: משמשים במעבדות מיקרוביולוגיה כדי לחקור את הצמיחה והמטבוליזם של מיקרואורגניזמים אנאירוביים, כגון חיידקים, פטריות ופרוטוזואה. על ידי הבנת הביולוגיה של מיקרואורגניזמים אלה, החוקרים יכולים לזהות דרכים לשלוט ולמנוע את צמיחתם במגוון הגדרות, כולל בתי חולים, מפעלי עיבוד מזון והסביבה.
- ביוטכנולוגיה: משמשים בחברות ביוטכנולוגיה לטיפוח תאים ורקמות אנאירוביים
- מדעי הסביבה: משמשים במעבדות למדעי הסביבה כדי לחקור את תפקידם של מיקרואורגניזמים אנאירוביים בסביבה, כגון תפקידם בפירוק חומר אורגני ובמחזוריות של חומרים מזינים.
- בדיקות תעשייתיות: משמשים מגוון תעשיות לבדיקת מוצרים רגישים לחמצן, לרבות תרופות, מזון וכימיקלים תעשייתיים. על ידי הבנה כיצד מוצרים אלה מושפעים מחמצן, חברות יכולות לשפר את היציבות ותנאי האחסון שלהם.
- מחקר רפואי: ת משמשים במחקר רפואי כדי לחקור את הנשימה של תאים ורקמות, כמו אלה שנמצאים בריאות האדם ובכלי הדם. על ידי הבנה כיצד רמות שונות של חמצן משפיעות על חילוף החומרים ועל ייצור האנרגיה שלהם, החוקרים יכולים לזהות דרכים לשיפור בריאות האדם.
למה זה נקרא אנאירובי?
אנאירובי מתייחס להיעדר חמצן. בהקשר של תא אנאירובי, הכוונה היא לכך שהתא אטום, ותוכנן במיוחד כדי למנוע חמצן. המונח "אנאירובי" בא מהיוונית ". תא אנאירובי הוא תא ללא אוויר, שתוכנן במיוחד כדי למנוע חמצן.
מהם היתרונות של תאים אנאירוביים?
ישנם מספר יתרונות לשימוש בתא אנאירובי:
- סביבה מבוקרת: תאים אנאירוביים מספקים סביבה מבוקרת בה יכולים החוקרים לחקור את ההשפעות של תנאים אנאירוביים על תהליכים ביולוגיים שונים. זה מאפשר לחוקרים לבודד וללמוד משתנים ספציפיים ולהבין כיצד הם משפיעים על המערכת הנחקרת.
- יכולת לדמות סביבות אנאירוביות שונות: תאים אנאירוביים מסוימים מצוידים במערכות בקרת גזים המאפשרות לחוקרים להתאים את רמות החמצן וגזים אחרים כדי לדמות סביבות אנאירוביות שונות. זה מאפשר לחוקרים לחקור את ההשפעות של תנאים אנאירוביים שונים על תהליכים ביולוגיים שונים.
- הגנה מפני חמצן: מגנים על דגימות רגישות מפני חמצן, מה שיכול לסייע בשמירה על שלמות הדגימה ולשפר את דיוק התוצאות.
- צדדיות: ניתן להשתמש בהם במגוון מסגרות מחקר ותעשייתיות, כולל מעבדות מיקרוביולוגיה, חברות ביוטכנולוגיה ומתקנים למדעי הסביבה.
- בטיחות: הם מספקים סביבה בטוחה לחוקרים לעבודה עם מיקרואורגניזמים אנאירוביים שעלולים להיות מסוכנים, שכן הם אטומים ומונעים בריחת מיקרואורגניזמים אלו אל הסביבה.
מהי רמת החמצן בתא אנאירובי?
רמת החמצן בתא אנאירובי נשמרת בדרך כלל ברמה נמוכה מאוד, בדרך כלל פחות מ-1%. חלק מהתאים האנאירוביים מצוידים במערכות בקרת גז המאפשרות למשתמש להתאים את רמת החמצן כדי לדמות סביבות אנאירוביות שונות. לדוגמה, חוקר עשוי להגדיר את רמת החמצן ל-0.5% כדי לחקור את ההשפעות של סביבה דלת חמצן על תהליך ביולוגי מסוים. תאים אנאירוביים אחרים עשויים להיות מתוכננים לשמור על רמת חמצן של 0% (כלומר, סביבה אנאירובית לחלוטין) כדי לחקור את ההשפעות של סביבה נטולת חמצן לחלוטין.
מה ההבדל בין תאים אנאירוביים לתא כפפות מעבדתי
תאים אנאירוביים ותא כפפות מעבדתיות הן סביבות ואטומות שנועדו למנוע חמצן. עם זאת, ישנם מספר הבדלים מרכזיים בין השניים:
- גודל: תאים אנאירוביים הם בדרך כלל גדולים יותר ומיועדים להכיל מגוון רחב של פעילויות מחקר ותעשייה. לעומת זאת, תאי כפפות קטנות יותר ומשמשות בדרך כלל למשימות מיוחדות יותר, כגון טיפול בחומרים מסוכנים או ביצוע ניסויים הדורשים תנאים אספטיים.
- בקרת גזים: חלק מהתאים האנאירוביים מצוידים במערכות בקרת גזים המאפשרות למשתמש להתאים את רמות החמצן וגזים אחרים כדי לדמות סביבות אנאירוביות שונות. לעומת זאת, תאי כפפות בדרך כלל אינן מצוידות במערכות בקרת גז ושומרות על רמת חמצן קבועה, שהיא בדרך כלל בסביבות 20%.
- גישה: לתאים אנאירוביים יש גישה בדרך כלל דרך דלת או צוהר, בעוד שתאי כפפות נגישים דרך כפפות המובנות בדפנות התיבה. זה מאפשר למשתמשים לתפעל חומרים בתוך תא הכפפות מבלי לחשוף אותם לסביבה החיצונית.
- שימוש: תאים אנאירוביים משמשים למגוון רחב של מטרות מחקר ותעשייתיות, לרבות חקר מיקרואורגניזמים אנאירוביים, טיפוח תאים ורקמות אנאירוביים ובדיקת מוצרים רגישים לחמצן. תאי כפפות, לעומת זאת, משמשות למשימות מיוחדות יותר, כמו טיפול בחומרים מסוכנים או ביצוע ניסויים הדורשים תנאים אספטיים.
יתרונות תאים אנאירוביים תוצרת אנגליה MUNRO
-התא חסכוני מאד בגז בזכות מערכת חכמה של 2 כניסות גז - גז אנארובי וחנקן בשילוב עם אטימות מושלמת
-התא נוח לשימוש עקב מערכת "ללא כפפות" GLOVELESS
-התא חסכוני במקום על השולחן במעבדה
-אין צורך בביצוע רגנרציה של הקטליסט, והוא מחזיק כ 4 שנים ללא החלפה
-תחזוקה אפסית
-אינדיקטור בנוזל לקיום חמצן מאד נח ואמין לשימוש (ע"י שינוי צבע הנוזל)
-כניסה קדמית לתא המעבר הרבה יותר נוחה וחוסכת מקום(להבדיל מיצרנים אחרים שהכניסה מהצד)
-דלת פנימית מסוג דלת הזזה מאפשרת ניצול אופטימלי של שטח העבודה בתא המעבר.
-אין צורך בשימוש במשאבת וואקום
אופציות –
-מדידת חמצן דיגיטלית
-HEPA פילטר לאוירה סטרילית
-פנל קדמי שניתן להסרה כדי להכניס מכשור גדול
-תא מעבר מהיר לצלחת פטרי בודדת
-ביצוע התאמות לדרישות לקוח
-התא כולו מקורר ומאפשר לעבוד בטמפרטורה נמוכה
-אינקובטור פנימי נוסף
-תנור פנימי
-אינקובטור מקורר פנימי