טכנולוג מזון הוא איש מקצוע המיישם ידע מדעי לפיתוח, ייצור ושיפור של מוצרי מזון. עמוד השדרה של עבודתם נמצא במעבדה, בה נעשה שימוש בציוד וכלים שונים לניתוח ובדיקת מוצרי מזון. בואו נצלול לתוך ציוד המעבדה החיוני שכל טכנולוג מזון צריך לשקול.
ציוד מעבדה לטכנולוג מזון
מאזנים
מדידה מדויקת היא בסיסית בטכנולוגיית מזון. מאזנים משמשים לשקלול מרכיבים, דגימות וכימיקלים בצורה מדויקת. מאזנים אנליטיים יכולים למדוד כמויות זעירות בדיוק גבוה, בעוד שסולמות גדולים יותר מטפלים במדידות בתפזורת.
מדי pH
רמת ה-pH של מוצרי מזון משפיעה על טעמם, המרקם והבטיחות שלהם. מדי pH עוזרים במדידת החומציות או הבסיסיות של מוצרי מזון. הם חיוניים בתהליכים כמו תסיסה והבטחת יציבותם של חומרים משמרים.
אנלייזרים לחות
תכולת הלחות משפיעה על המרקם, חיי המדף והיציבות המיקרוביאלית של המזון. אנלייזרים לחות מספקים מדידות מהירות ומדויקות, ומסייעים לטכנולוגים להתאים מתכונים ותהליכים כדי להשיג את רמות הלחות הרצויות.
כרומטוגרפיית גז (GC)
כרומטוגרפיית גז משמש להפרדה וניתוח של תרכובות שניתנות לאידוי. שימושי במיוחד בזיהוי טעמים, ניחוחות ומזהמים במוצרי מזון.
כרומטוגרפיית נוזלים בעלת ביצועים גבוהים (HPLC)
חיוני לזיהוי, כימות וטיהור רכיבים בדגימות נוזליות.נמצא בשימוש נרחב בניתוח ויטמינים, חומרים משמרים ותוספים במזון.
ספקטרומטריית מסה (MS)
ספקטרומטריית מסה עוזרת לזהות את ההרכב והמבנה של מולקולות. בשילוב עם GC או HPLC, הוא מספק ניתוח מפורט של תערובות מורכבות, מסייע בבטיחות מזון ובקרת איכות.
אינקובטורים
אינקובטורים למעבדה שומרות על תנאי הטמפרטורה והלחות האופטימליים לצמיחת מיקרואורגניזמים. הם חיוניים לבדיקות מיקרוביולוגיות כדי להבטיח בטיחות מזון על ידי זיהוי פתוגנים.
אוטוקלאבים
אוטוקלבים מעקרים ציוד ומדיה באמצעות קיטור בלחץ גבוה. מבטיח שכל המזהמים המיקרוביאליים מושמדים, ומספק סביבה סטרילית לבדיקה.
מונים מושבות
מונים מושבות משמשים לספירת מספר מושבות החיידקים על צלחת אגר. זה עוזר לכמת עומס חיידקים בדגימות מזון, שהוא חיוני להערכות בטיחות.
ספקטרופוטומטרים גלויים ל-UV
מכשירים אלה מודדים את הספיגה של UV ואור נראה על ידי דגימה. הם משמשים לקביעת ריכוז החומרים, כגון ויטמינים וחומרי צבע, במוצרי מזון.
ספקטרומטרים אינפרא אדום
ספקטרומטרים אינפרא אדום מנתחים את האור האינפרא אדום שנבלע בדגימה, ומספקים מידע על ההרכב המולקולרי שלה. שימושי בזיהוי וכימות רכיבים שונים במזון.
מנתחי טקסטורה
מנתחי טקסטורה מודדים את התכונות הפיזיקליות של מזון, כגון קשיות, לעיסה וגמישות. עוזר בפיתוח מוצרים עם המרקם והעקביות הרצויים.
ריאומטרים
ריאומטרים מעריכים את הזרימה והעיוות של חומרי מזון. הם חיוניים בהבנת הצמיגות והתכונות הריאולוגיות, המשפיעות על העיבוד והאיכות.
קולורימטרים
קולורימטרים מודדים את הצבע של מוצרי מזון, מה שיכול להעיד על איכות ועקביות. הם משמשים בבקרת איכות כדי להבטיח שהמוצרים עומדים בסטנדרטים חזותיים.
רפרקטומטרים
רפרקטומטרים מודדים את מקדם השבירה של דגימה, המתאם עם הריכוז שלה. הם משמשים בדרך כלל לקביעת תכולת הסוכר במשקאות ובפירות.
ויסקומטרים
מדי ויסקומטר מודדים את צמיגות הנוזלים, מה שמשפיע על המרקם ותחושת הפה של מוצרי מזון. הם משמשים כדי להבטיח שלמוצרים יש את העקביות הנכונה.
הומוגניזטורים
הומוגניזטורים מערבבים ומתחלבים דגימות ליצירת תערובות אחידות. זה חשוב להכנה וניתוח מדגמים עקביים.
בלנדרים ומיקסרים
בלנדרים ומיקסרים משמשים להכנת דגימות מזון על ידי ערבוב יסודי של מרכיבים. מבטיח שהדגימות מייצגות ואחידות לבדיקה.
אוטמי ואקום
אוטמי ואקום מסירים אוויר מהאריזה כדי להאריך את חיי המדף של מוצרי מזון. הם משמשים לבדיקת היעילות של חומרי אריזה ושיטות.
חדרי מדף
תאי חיי מדף מדמים תנאים סביבתיים שונים כדי לבדוק את היציבות ואריכות החיים של מוצרי מזון. זה עוזר בקביעת חיי המדף ותנאי האחסון האופטימליים.
מנדפים
מנדפים מגנים על המשתמשים מפני אדים ואדים מסוכנים במהלך ניסויים. הם מבטיחים סביבת עבודה בטוחה במעבדה.
ארונות בטיחות
ארונות בטיחות מאחסנים כימיקלים וחומרים מסוכנים בצורה מאובטחת. הם מונעים תאונות וזיהום במעבדה.
ציוד מגן אישי (PPE)
כולללים כפפות, מעילי מעבדה ומשקפי מגן, מגנים על טכנולוג המזון מפני חשיפה לחומרים מזיקים. הבטיחות היא מעל הכל בכל תנאי מעבדה.
אמ.אר.סי מספקת ציוד מעבדה למעבדות מזון