רוב המעבדות משתמשות באחסון קר כדי לשמור על דגימות וריאגנטים בטמפרטורה עקבית. הסוג הנפוץ ביותר של אחסון קר הוא מקרר, שיכול לשמור על טמפרטורות בין 2°C ל-8°C. ייתכן שיהיה צורך לאחסן פריטים רגישים מסוימים, כגון אנזימים, במקפיא (20°C- או 80°C-), במקפיא בטמפרטורה נמוכה במיוחד (86°C-) או באחסון חנקן נוזלי (196°C-).
עם זאת, טמפרטורת האחסון האופטימלית עבור חומר נתון תשתנה בהתאם לתכונות הכימיות והפיזיקליות שלו. לדוגמה, חומרים מסוימים אינם יציבים בטמפרטורות נמוכות יותר ומתפרקים עם הזמן, בעוד שאחרים עשויים להיות פחות פעילים. חשוב לעיין בהוראות היצרן או במקור ייחוס ידוע ומהימן כדי לקבוע את טמפרטורת האחסון הטובה ביותר עבור כל חומר. במאמר זה, אשתף כמה טיפים יעילים להגדרת טמפרטורת אחסון קר במעבדה שלך.
מקפיא מעבדתי
מקפיא מעבדה נדרש עבור פריטים שיש לאחסן בטמפרטורה של 20°C- ומטה. המקפיאים מגיעים במגוון גדלים וסוגים, כגון מקפיאים שוכבים ומקפיאים זקופים. מקפיאים מעבדתיים זקופים הם חסכוניים יותר באנרגיה ותופסים פחות מקום, אך למקפיא שוכב יש בדרך כלל קיבולת אחסון גדולה יותר. בחרו את סוג המקפיא בהתאם לצרכים שלכם.
בעת קביעת הטמפרטורה של המקפיא, זכרו ש20- מעלות צלזיוס היא הטמפרטורה המינימלית הדרושה למניעת הקפאה של רוב החומרים. עבור פריטים רגישים במיוחד להקפאה, כגון אנזימים, ייתכן שיהיה עליך להעלות במעט את הטמפרטורה, בין 15°C- ל- 20°C-. ניתן לאחסן דנ"א/רנ"א וחומצות גרעין אחרות בטמפרטורה של 80°C-. עבור פריטים שיש לאחסן בטמפרטורה של 86°C- ומטה, נדרש מקפיא בטמפרטורה נמוכה במיוחד (ULT).
מחולל חנקן נוזלי:
מחולל חנקן נוזלי נדרש עבור פריטים שיש לאחסן בטמפרטורה של 196°C- או פחות. חנקן נוזלי הוא קריוגני, עם נקודת רתיחה של 196- מעלות צלזיוס. הוא משמש בדרך כלל לאחסון לטווח ארוך של פריטים רגישים להקפאה. המקפיא יכול לאחסן זרע, ביציות ועוברים.
בעת אחסון פריטים במחולל חנקן נוזלי, חשוב להשתמש במיכל קריוגני כדי למנוע זיהום. מיכלים קריוגנים הם חומרים שיכולים לעמוד בטמפרטורות נמוכות במיוחד מבלי לשבור או לשפוך כימיקלים לתוך הדגימות.
מקרר מעבדתי
עבור רוב הפריטים, מקרר מעבדתי בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס תספיק. פעולה זו תשמור על הפריטים קרים מבלי להקפיא אותם. אם אתה מאחסן פריטים רגישים להקפאה, כגון אנזימים, תוכל להעלות מעט את הטמפרטורה, בין 2°C ל-4°C. ניתן לאחסן ריאגנטים ומאגרים ביולוגיים בטמפרטורה של 4°C, בעוד שניתן לאחסן לוחות מדיה ותרבית בטמפרטורה של 2°C עד 8°C. הוא משמש בעיקר לאחסון לטווח קצר. ניתן לאחסן דנ"א/רנ"א וחומצות גרעין אחרות בטמפרטורה של 20- מעלות צלזיוס. יש לאחסן דגימות דם טריות שנאספו בטמפרטורה של 4 מעלות צלזיוס, וניתן לאחסן פלזמה או סרום בטמפרטורה של 20- מעלות צלזיוס.
לסיכום, טמפרטורת האחסון של הדגימות הביולוגיות שלך היא קריטית בהבטחת הכדאיות שלהן לטווח הארוך. הקפד לבחור את טמפרטורת האחסון המתאימה לסוג החומר שאתה מאחסן.