מדידת טמפרטורה היא המדידה הפיזיקלית הנפוצה ביותר בעולם ,החל ממדידת טמפרטורת חום הגוף,מדידת טמפרטורה בחדר,מדידת טמפרטורה בבישול,מדידת טמפרטורה במקרר,במערכות מיזוג אוויר,
מדידת טמפרטורה בתנור,מדידת טמפרטורה כמעט בכל תהליך ייצור בתעשיה:בתהליכי הייצור של פלסטיקה וגומי,רכיבים אלקטרוניים,מתכת,קרמיקה,זכוכית,
תהליכי ייצור של מזון,בתחנות כוח המייצרות אנרגיה,במערכות סולאריות,התעשיה הפרמצבטית,תעשיית הרכב והתעופה וכמובן במעבדות.
ישנם מספר רב של טכנולוגיות למדידת טמפרטורה:תרמומטרים זכוכית עם מילוי כספי או כוהל,אקדחי טמפרטורה ללא מגע מבוססי מדידת אינפרא אדום,
המדידה הנפוצה ביותר מבוססת על טכנולוגית הצמד הטרמי-הטרמוקופל,טכנולוגיה מדוייקת במיוחד מבוססת על מדידת טמפרטורה כפונקצייה של שינוי בהתנגדות אלמנט המדידה.
סוגי מדי טמפרטורה
מד טמפרטורה לחדר
מדי טמפרטורה לחדר באים בדרך כלל עם מדידת לחות ומבוססים על אלמנט מדידה מסוג התנגדות,המספק דיוקים טובים בתחום הטמפרטורה של 0 עד 50 מעלות צלזיוס,
יש דרישה למדי טמפרטורה עם אגירת נתונים כדי לנטר את טמפרטורת החדר בלילה או בסופי שבוע כאשר לא נמצאים בו,ובמקומות רגישים מדי הטמפרטורה כוללים יציאות אתרעה
למקרה שהטמפרטורה בחדר חורגת מתחום הטמפרטורה המותר.
מדי הטמפרטורה לחדר מיועדים בדרך כלל לתלייה והם בעלי תצוגה דיגיטלית גדולה כדי שניתן יהיה לראות אותם מרחוק.
מדי טמפרטורה לבשר ומזון מבושל ולמאפיות
מדי טמפרטורה לבשר ומזון מבושל מבוססים ברוב המקרים על אלמנט מדידה מסוג התנגדות ובמעט מהמקים על צמד תרמי,
החיישן הוא מסוג דקירה המאפשר לחדור לעומק הבשר או המזון המבושל כדי לוודא שהחום הגיע לטמפרטורה המבוקשת.
בתעשיית המזון כמו במפעלי עופות מפוזרים מספר רב של תרמומטרים בין העובדים בקו הייצור כדי לוודא שאכן הטמפרטורה
מגיעה לחום הרצוי על פי דרישות משרד הבריאות,הטרמומטרים מופעלי סוללות וקטנים עם דוקרן בקצה לנוחות עובדי הייצור ואנשי אבטחת האיכות.
במאפיות יותר נוח לעובדי הייצור שדוקרן המטפרטורה וצג הטמפרטורה מגיעים בנפרד,כך שאת הדורן ניתן להכניס ביד אחת לתנור האפיה
ולראות את הטמפרטורה בצג הטמפרטורה שנשאר מחוץ לתנור.
מדי טמפרטורה למקררים
מדי טמפרטורה למקררים באים להבטיח שהטמפרטורה במקרר לא חורגת מהטווח של 2 עד 8 מעלות צלזיוס,ובמקרים של תרופות, מחוייבים
לוודא שהם נשמרים בטמפרטורות אלו.
את המודד מציבים מחוץ למקרר ואת החיישן מציבים בתוך המקרר בתוך כוס של מים.יש והצג כולל אתרעות או אוגר נתונים או מחובר למערכת
ניטור מרכזית של המוסד כדי להתריע במקרה של חריגה מטווח הטמפרטורות המותר.
מדי טמפרטורה ללא מגע-אינפרארד
מד טמפרטורה ללא מגע מיועד למדידת חום מהירה וללא מגע, מבוססת על קרינת אינפרא-אדום-כל גוף קורן בתחום התת-אדום בהתפלגות טמפרטורה אופיינית שלו,דיוק המדידה מושפע ממרחק המדידה ,
מהתאורה במקום הנמדד,מאבק,מכמה הגוף מבריק,והמדידה פחות מדוייקת מאשר מדידה במגע,משתמשים בסוג זה של מדידה כאשר יש סכנה לגעת בגוף הנמדד או שלא ניתן להתקרב אליו,
כמו בארונות חשמל,ארובות,להבה או כשיש חשש לזיהומים.
טווחי מדידת הטמפרטורה של מד טמפרטורה ללא מגע הם עד 3000 מעלות צלזיוס וככל שמדידת הטמפרטורה נמוכה יותר הדיוק שלהם נמוך יותר.
מדי טמפרטורה מיקצועיים
מדי טמפרטורה מיקצועיים למעבדה ולתעשייה מבוססים בדרך כלל על צמד טרמי,הם מכסים טווח רחב של טמפרטורות מ200- צלזיוס ועד 2000+ צלזיוס,
יתרונם הוא כמות גדולה של חיישנים מסוגים שונים:לטבילה בנוזלים,לדקירה,לשטח,עם גלגלים למסועים,עם צינורות מגן לתנורים,גמישים למיפוי טמפרטורות,
עם מגוון תופסנים לחלק שנמדדת הו הטמפרטורה:עם חבק,עם תבריג,עם נעל כבל ועוד.