מים מזוקקים הם מים שעברו תהליך זיקוק: ניקוי מחלקיקים, מינרלים וממלחים.הזיקוק מתבצע על ידי אידוי המים ועיבוי האדים אשר נוצרו, בכלי אחר. בתהליך זה חומרים מומסים בעלי נקודת רתיחה גבוהה משל המים (כמו מלחים) נותרים בכלי המקורי, שם הם מתמצקים בהיעדר המים. למרות זאת, אם ישנם במים מומסים בעלי נקודת רתיחה דומה לזו של מים (כמו חלק מהפחמימנים), ייתכן שהזיקוק לא יצליח לנקות את המים, כיוון שהמומסים הללו יתאדו ויתעבו בדומה למים.
מזקקי מים למעבדה
המים הנקיים ביותר הנמצאים בשימוש מעבדתי שוטף נקראים t.d.w. (מאנגלית:triple Distilled water, כלומר מים שנוקו 3 פעמים). במים אלה נעשה שימוש רב במחקר ביולוגי ולכן בנוסף לתהליך הזיקוק הרגיל, המים מוקרנים במנורת על-סגול, שמטרתה הריגת חיידקים.
מדד לרמת האלקטרוליטיים במים,כאינדיקציה לאיכות שלהם, הוא המוליכות החשמלית שלהם. מוליכות של מים משופעת מנוכחות יונים אנאורגאניים המומסים בהם כמו כלוריד, ניטראט, סולפאט ופוספאט (אניונים) או יוני נתרן, מגנזיום, סידן, ברזל ואלומיניום (קטיונים).
המוליכות נמדדת ביחידות של מיקרוסימנס לס"מ.
מערכות זיקוק מים נטולי מלחים ("מים מזוקקים")
-מים מזוקקים הינם מים ללא חלקיקים(ולכן בעלי רמת מוליכות נמוכה והתנגדות גבוהה), אלו מים ללא שדומים למי גשמים ומים מהמסת קרחונים לפני שנספחו אליהם חלקיקים וזיהומים.
מים מזוקקים נדרשים בתעשיות רבות דוגמת:מפעלי תרופות,מפעלים של חצאי מוליכים,מפעלי עיבוד שבבי,ציפוי מתכות,במכונות לייזר,בתעשיית הקוסמטיקה,הדפוס,
הכימיה,הביוכימיה והמיקרובילוכיה כמו כן במצברים חשמליים,ובשימושי מעבדה/רפואה נפוצים: בדיקות מעבדה, שטיפת כלים, אוטוקלב.
-ישנה מחלוקת לגבי מים מזוקקים האם הם בטוחים לשתייה,מצד אחד יש את הסיכון שאין בהם את המינרלים הדרושים לגוף האדם ומצד שני אינם מכילים מזהמים שעלולים לפגוע בגוף האדם,
יש מדענים שמזהירים שחוסר המלחים שבמים המזוקקים עלול לגרום לנזקים עקב סחיפת מלחים בתאי הגוף,גם למצדדים וגם למתנגדים אין מחקרים שיתמכו או יתנגדו לדעתם.
-השיטה הוותיקה לזיקוק מים היא על ידי הרתכתם אידוי שלהם והעברתם לכלי אחר על ידי עיבוי-הפיכתם חזרה לנוזל ,כאשר המלחים והחלקיקים שוקעים בכלי בזמן הפיכת המים לאדיםשם הם מתמצקים בהיעדר מים(זוהי האבנית).
זוהי שיטה יקרה מכיוון שדורשת אנרגיה רבה לצורך ההרתחה.
-יש מערכות שמשתמשות במסננים ומרככים(כמו קולונות ה"זליון"-עמודות סינון\ריכוך שנמצאות במעבדות) שמצליחות להביא את המים לרמות קושיות פחותה על ידי החלפת היונים ביונים פחות קשים,
שיטה זו זולה אך המים המזוקקים המתקבלים פחות טובים מאזר בתהליך ההרתחה.
מוליכות של מים ממקורות שונים:
מים טהורים ברמה הגבוהה ביותר - 0.05 מיקרוסימנס/ס"מ
מים מזוקקים - 0.5 מיקרוסימנס/ס"מ
מי תהום - 1.0מיקרוסימנס/ס"מ
מי שתייה - 500-800 מיקרוסימנס/ס"מ
מי ים - 56 מיליסימנס/ס"מ
ערך מירבי למים ראויים לשתייה - 1055 מיקרוסימנס/ס"מ