מחקרי הביולוגיה עוסקים בעולם החי, במקור החיים, בהתנהגותם של יצורים חיים ובאינטראקציות בינם לבין סביבתם. החל ממחקר נושאים כמו מנגנון התורשה והתפתחות אבולוציונית, דרך מחקר מדעי בתחום האקולוגיה הקשור לחקר חומרי גלם, זיהום, שימור סביבתי וקיימות, וכלה בביו אתיקה העוסקת בתחומים המשלבים ביולוגיה ורפואה כמו שיבוט, הנדסה גנטית, הפריה, ניסויים בבעלי חיים ובני אדם.
מה היא ביולוגיה
ביולוגיה הינו מדע החיים, חקר ולימוד יצורים חיים ותהליכים חיוניים שלהם.
הביולוגיה המודרנית חיונית לכל תחומי חיינו: איכות הסביבה, חקר הגנום האנושי, רפואה, העמדת תשתית מדעית לפיתוח תרופות ומכשור רפואי, חקלאות (ייעול השקייה ודישון בשדה), תעשייה, חינוך ומשפט.
המחקר היה תמיד מרכיב מרכזי ברפואה במעבדה. כיום שבני האדם מונים מעל 10 מליארד בני אדם, המחקר הביולוגי חשוב יותר מאשר בכל תקופה בעבר.
חקר ולימוד ביולוגיה
ניתן ללמוד ולחקור על החיים מהרמה המולקולרית ועד האורגנינזם השלם.
כל היצורים החיים משותפים לביולוגיות מסוימות. למשל, אמצעי רבייה שונים, חלוקת תאים והעברת חומר גנטי.
חקר מדעי החיים מעניק תובנות חשובות על תהליכי מחלה, שיטות טובות יותר לאבחון, מניעה וטיפול במחלות.
מאפשר פיתוח טיפולים חדשים ומכשירים רפואיים חדשניים, ובכך משפר באופן ישיר את בריאות האדם.
אנו עשויים גם לרכוש ידע שיכול לשמש לניהול בר-קיימא של משאבי הטבע.
כמו כן , מחקר רפואי מאפשר להבין פיזיולוגיה תקינה ופתופיזיולוגיה של מחלות, הבנת ההשפעה של גורמים גנטיים וחיצוניים על בריאות האדם, שמירה על בריאות אוכלוסיות וחולים לאורך זמן רב יותר, אבחון וניהול מחלות באוכלוסיות וחולים ותכנון והערכה של התערבויות טיפוליות חדשות.
מחקר ביולוגי איכותני וכמותי
מחקרים מדעיים נבדלים זה מזה באיכותם וביכולת להסיק מהם מסקנות. נפריד בין שני סוגי מחקר עיקריים: איכותני וכמותי.
מחקר איכותני- ( (Qualitative Research-המידע הנאסף במחקר איכותני הוא טקסטואלי. במחקר איכותני לא נדרשת כמות גדולה של נתונים, אך בפירוט מרבי ועמוק יותר במאמץ להגיע להבנה עמוקה על התנהגות אנושית הקשורה לבריאות וחולי, והמניעים להתנהגות זו.
המידע יכול להתקבל מראיונות אישיים, קבוצות מיקוד, ניתוח מסמכים ודוחות, מדיה מודפסת או אלקטרונית.
מחקר כמותי-( (Quantitative Researchחקירת כמות של נתונים רבים.
אוספים כמות גדולה של נתונים, ומנתחים את המידע בכלים סטטיסטיים כך שהמסקנות מייצגות יותר וניתן לבנות מודלים לחיזוי וניבוי התנהגות או מגמות בשוק. מחקרים מסוג זה מספקים אומדן כמותי של מצבי בריאות- שיעורי תחלואה וכו ...
למעשה, מדעי החיים מספקים את הטיעונים החזקים ביותר שיש לנו, לנושאים החשובים ביותר בחברה שלנו, סוגיות כמו צדק חברתי, שמירה על הסביבה, הגנה על בעלי חיים, שלום עולמי וזכויות אדם בסיסיות.
מכיוון שמדעי החיים חושפים אמיתות מרכזיות כאלה, מיטב המוחות המדעיים וההנדסיים בהיסטוריה, ללא קשר למשמעת, מפנים בסופו של דבר את תשומת ליבם למדעים הביולוגיים.
מכשור למעבדות ביולוגיות
מעבדת מחקר היא סביבה ייחודית ורגישה מאוד. בכל עת צפויים להיות ניסויים שמתוכננים, ניסויים בעיצומם וניסויים שהסתיימו. ציוד הניסוי המשמש את החוקר חייב להיות מכשור איכותי, מקצועי, רגיש ומכויל באופן מדויק, אשר ייתן מענה מירבי ואופטימלי לצרכיו. כדי שהציוד יהיה שימושי לניסויים שמתבצעים או מתוכננים לעתיד, הוא צריך לתפקד בצורה מהימנה ומכויל כראוי .חשובה מאוד העובדה כי המעבדה יכולה תמיד להציע שירותים באיכות גבוהה המתאימים למטרות המחקר והניסוי. למכשור ביולוגי יש השפעות על השגת תוצאות אמינות ובטוחות, עם פוטנציאל לחולל שינויים מהותיים בעולם המדע ובחיינו. הציוד הביולוגי למעבדה מתבטא בציוד טכנולוגי רגיש וייחודי, מודלים של מערכות ביולוגיות שונות ורהיטים המותאמים לאופי וגודל המעבדה
כתוצאה מהתפתחות מכשירים וטכניקות מעבדה חזקות ומדויקות יותר, בחירת מכשור וציוד מעבדה היא קריטית ומשפיעה ישירות על התוצאות המתקבלות ואמינותן.
ניתן להבין ולהגדיר בדיוק גבוה את תוצאות ומסקנות המחקר שמהווה פתח למחקרי המשך בעלי פוטנציאל לחולל שינוי ממשי בעולם ולהיות בחזית הטכנולוגיה והמדע.
לכן, יש לבחור מכשור וציוד מעבדה ספציפיים להם אתם זקוקים בקפידה ,בהתאם לרמת הסיכון ,אופי העבודה וסביבת העבודה!
כל סוג של מעבדה דורשת תשתית מיוחדת ומורכבת, כלי עבודה ייעודיים, עמידה בתקנות בטיחות רבות ואנשי מקצוע בעלי ניסיון כגון לבורנטים, ראשי פרויקטים, עוזרי מחקר וחוקרים. כל אלה מאפשרים לבצע ניסויים בבטחה .סוגי מעבדות שקיימות : מעבדות מחקר ופיתוח (מו"פ), מעבדות קליניות, מעבדות ביולוגיות, מעבדות כימיות, מעבדות ביוכימיות, מעבדות ביוטכנולוגיות, מעבדות רפואיות(קליניות), מעבדות גנומיות, מעבדות סטריליות, מעבדות אנליטיות, מעבדות QC (בקרת איכות פנימית / חיצונית), מעבדות בדיקה, מעבדות כיול, מעבדות אוניברסיטאיות, מעבדות ציבוריות ומעבדות פרטיות.
ציוד ביולוגי למעבדה
ישנו ציוד שהוא קבוע בכל המעבדות וישנו ציוד המותאם על פי ייעוד המעבדה. ציוד מתכלה למעבדה, ריאגנטים, מבחנות ומכשור מעבדה - מנדף ביולוגי, אינקובטור, אוטוקלאב, בונזן, מתקני חימום וטלטול כמו פלטות, וורטקס ושייקר, מאזניים, מיקרוסקופ ביולוגי, מערכות קירור: פריזר, מקרר, מיכל קריאוגני, מערכות אחסון בתנאי קור, טיפול בנוזלים -פיפטורים, צנטריפוגות, משאבות פריסטלטיות ואנלייזרים...
אמ.אר.סי מספקים ציוד למעבדה ביולוגית :
מנדפים ביולוגים -מאפשרים לעובדי מעבדה לעבוד בסביבה נקייה ללא זיהומים , ומוריד את רמת הסיכון בסביבת העבודה .
אינקובטור ושייקר אינקובטור הינו מכשור מעבדה הנידרש היכן שטמפרטורת התמיסות והנוזלים הנבחנת הינה קריטית לניסוי ונדרשים לקבל תוצאות מדויקות.
אוטקלאב לעיקור כלי מעבדה, עיקור פסולת ביולוגית ,עיקור תמיסות ועיקור מצעי גידול .
תנור לייבוש כלים וייבוש דוגמאות
מבער בונזן להבה לעיקור כלי מתכת,
פלטות חימום עם בחישה - לחימום נוזלים חימום קולבות.
בוחשים מגנטיים,וורטקסים ושייקרים- מיועדים לערבוב ועירבול נוזלים/ תמיסות במבחנות.
צנטריפוגה להפרדה של נוזלים,תערובות במבחנות,פלטות או מיכלים.
מאזניים דיגיטליים /אנליטיים -לשקילה מדוייקת של חומרים .
מיקרוסקופ הוא כלי הכרחי במעבדה, הוא בעלכושר הגדלה מרשים, משמש לחקר של תאים ורקמות וניתוחם, למידת תפקיד של חלבון מסוים בתא, חקר אטומים , חקר הגנום ועוד ..
מערכות קירור למינהן :
מקפיאים / פריזרים- נועדו לאחסן דגימות , חומרים ומוצרי מעבדה אשר נזקקים לקירור או הקפאה בטמפרטורות קבועות ומסוימות ביותר.
מיכל קריאוגני-לאיחסון חנקן נוזלי