המדד "צריכת חמצן ביולוגית" BOD מתייחס לכמות החמצן שהייתה נצרכת באם כל החומרים האורגניים בליטר אחד של מים היו עוברים חמצון ע"י חיידקים ופרוטוזואה (ReVelle and ReVelle, 1988).
ערך ה-BOD לרוב מבוטא ביחידות של מיליגרם חמצן שנצרך לליטר של דגימה, במהלך 5 ימים של אינקובציה בטמפרטורה °C20 והוא מהווה מדד מהיר למידת הזיהום האורגני במים.
יישומים של מדידת BOD:
· חקר מידת הרעילות והפירוק הביולוגי של תרכובת
· חקר קינטיקת הדעיכה של שפכים
· אפיון חוזק של חיידקים ושל אנזימים האחראים לפירוק ביולוגי של תרכובת אורנית מסוימת
· אפיון קצב צריכת החמצן של ביומסה וריכוז האוכלוסייה החיה הנוכחת בביצה.
ערכי צריכת חמצן ביולוגית BOD והשלכתם על איכות המים:
ברמות BOD גבוהות, מיקרואורגניזמים בעלי סבילות גבוהה לתנאי חמצן מומס דליל (כמו עלוקות ותולעי רפש) עשויים להופיע ולהתרבות.