תחזוקה שוטפת של ציוד מעבדה או כפי שקוראים לה תחזוקה מונעת תבטיח שהניסויים יתנהלו ביעילות וללא תקלות ותמנע הוצאות תיקון מיותרות.מעבדה נקיה ללא אבק, לכלוך ומכשור נקי מאבק לכלוך ונוזלים הם הבסיס לציוד תקין.
סוגי מעבדות
מעבדה היא מתקן המספק תנאים מבוקרים למחקר מדעי או טכנולוגי, בו ניתן לבצע ניסויים ומדידות. ניתן לחלק את המעבדות ל-3 קטגוריות עיקריות: 1. מעבדות השייכות לבתי ספר ואוניברסיטאות, ומשמשות בעיקר להוראה ניסיונית ולמחקר מדעי. 2. מעבדות השייכות לסוכנויות לאומיות או בינלאומיות, ומשמשות בעיקר למדידה, הסמכה, מחקר ופרויקטים צבאיים גדולים. 3. מעבדות השייכות לחברות, ומשמשות בעיקר לפיתוח מוצרים ומחקר של טכנולוגיות תעשייתיות.
כיצד לנקות ציוד מעבדה
ניקוי כללי:
ניקיון מעבדה הוא אחת הדרכים הקלות, המשתלמות והברורות ביותר לשמור על המעבדה שלך במצב נהדר.
מומלץ:
-לנגב מדי יום את כל הציוד שמשתמשים בו,לכסות את הציוד הרגיש דוגמת מיקרוסקופים כדי שאבק לא יפגע בעדשות, לכסות מאזניים אנליטיים וכל מכשיר רגיש אחר.
-לבצע ניקוי יסודי פעם בשבוע של כל הציוד.
-לבצע ניקוי יסודי וקבוע של מיקרוסקופים באמצעות תערובת 70:30 של אלכוהול - זה יבטיח עבורכם שהם נקיים מספיק כדי להניב את התוצאות המדויקות ביותר.
אסור לגעת בעדשות עם הידיים ויש לנקות אותן עם נייר אורז בלבד.
-שקלו לבצע בדיקה חיצונית של ניקוי פריטים גדולים על ידי חברה מוסמכת. תחזוקה וניקוי ציוד של צד שלישי יכולה להיות חלופה משתלמת.
-יש לשאוב אבק מפתחים של אוורור במתקני קרור דוגמת מקררים,פריזרים,צ'ילרים וכ"ו.
-מתקנים מכניים שהם חלק של ציוד מעבדה דוגמת זרועות הידראוליות,מתקני הרמה רגישים לאבק ויש לדאוג לנקות את סביבתם מאבק.
יש להימנע להכניס למעבדה מתקנים שפולטים אבק,עשן דוגמת תנורי שריפה ומשאבות שמן,במקרה שאין ברירה יש להתקין פילטרים מתאימים.
ביצוע הליכי ניקוי פשוטים אלה יעזור לכם לשמור על הציוד במצב טוב ובדיוק מירבי. יש לנגב משטחים חשופים על בסיס יומי.
כיול ציוד מעבדה
אי כיול ציוד מעבדה באופן קבוע יכול להוביל לחוסר דיוק בנתונים, דבר שעלול בסופו של דבר לפגוע בניסויים שלמים. בנוסף, כיול נכון יכול גם לשפר את בטיחות המעבדה בכל מקום בו משתמשים בכימיקלים מסוכנים.
מומלץ:
- לבצע בדיקת מלאי של הציוד ולהחליט איזה כיול מתאים ביותר לכל פריט - החל מתחזוקה מונעת בסיסית ועד לאימות דיוק מתקדם יותר של מעבדה מוסמכת.
-כיול ציוד באופן קבוע על מנת לשמור על דיוק מירבי.
תיקונים של ציוד למעבדה
מדי פעם ציוד מעבדה יישחקו או יפסיקו לעבוד. אך במקום לזרוק ישר ציוד פגום, הקדישו זמן לבדיקה האם ניתן להחליף חלקים או לתקן את הציוד למשל במעבדת אמ.אר.סי בחולון. אתם תופתעו שניתן לתקן הרבה מכשירים מבלי לקנות חדש.
במיוחד עם פריטים גדולים יותר דוגמת תנורים,אינקובטורים,שבעלות נמוכה תיקון והחלפת חלקים יכולים להיות דרך יעילה להגדיל את תוחלת החיים משמעותית ולחסוך עלויות מיותרות.
לאמ.אר.סי בחולון יש מעבדת תיקונים של ציוד מעבדה
ציוד מעבדה חדש ומשומש
ללא ספק יהיו מקרים בהם לא משנה עד כמה ניסיתם לתקן את המכשיר תצטרכו לחפש מכשיר חדש. זה יכול להיות מפתה לקחת את מה שנראה בתחילה כמו מחיר חסכוני ולרכוש את הדגם הזול יותר. אך זה פשוט לא נכון, כמו לפי הפתגם "קנה בזול,שלם ביוקר". הציוד הזול יותר נוטה יותר להישחק ולהתקלקל כי הרכיבים שלו פחות איכותיים-מנועים,אטמים,בקרים,חיישנים וכדומה.
לכן, בחירת ציוד מעבדה איכותי על פני חלופות פחות יקרות מציע בדרך כלל עמידות משופרת, במיוחד עבור פריטי ציוד שמשתמשים בהם באופן קבוע.
אמ.אר.סי מספקים ציוד מעבדה יש שנייה.
רשימת דברים לתחזוקת ציוד מעבדה כללי
-נקו כל יום: מומלץ להחזיק במעבדה רשימת בסיסית לניקיון כדי להזכיר לצוות אילו חובות יש לטפל בהם באופן יומיומי. כמו פינוי וניקוי משטחים, שטיפת רצפות וחיטוי מכשירים שנפוצים ביותר במעבדה.
-בדקו את הציוד האישי: יש לשמור על מצבו האיכותי לפני תחילת פרויקט כלשהו. בקשו מהצוות שלכם לבדוק באופן קבוע את המשקפי עיניים והפנים, כפפות, הנעלה וציוד שמיעה.
-שטיפת ידיים: יש לשמור על כיורים לשטיפת ידיים נקיים, בעוד שמתקני סבון, חיטוי ומגבות צריכים להיות בהישג יד. אם הכיור נסתם, יש לטפל בבעיה מיידית בכדי להפחית את הסיכון לזיהום.
-פריטים במקררים ובמקפיאים: חשוב לשמור על מלאי של כל הפריטים שדורשים אחסון במקררים ובמקפיאים ולדעת את הכמות שלהם ותאריך תפוגה.
-יציאות חירום ובטיחות: קבעו בדיקות סדירות למערכות בטיחות באש ובמתזים שלכם במעבדה. יש לשמור על ערכות עזרה ראשונה באזורים הנגישים.
סמלי בטיחות במעבדה
- אזהרה כללית: השלט הוא תזכורת רחבה לכך שהאזור בו אתה עובד עשוי להכיל סיכונים וסיכונים ועליך לעבוד בהתאם.
- חומר דליק: סימן זה מופיע בדרך כלל במעבדות ומשמעותו היא כי ייתכן שישנם חומרים דליקים.
- חומר רעיל: תוכלו למצוא אזורי כניסה שבהם מוחזקים חומרים שעלולים להזיק לבני אדם.
- טמפרטורה נמוכה\גבוהה: הסמל מסמן אזור עם טמפרטורה נמוכה\גבוהה.
- קרינה בלתי מייננת: תמצאו סמל זה באזורים בהם קיימת קרינה לא מייננת.
- חומר מחמצן: חומרים מחמצנים כגון ברום, כלורטים, חומצה פרוכלורית ופרוקסידים.
- קרינה מייננת: תמצאו סמל זה באזורים בהם קיימת קרינה מייננת.
- סכנת קרן לייזר: השלט מציין נוכחות של קרני לייזר.
- סכנת חומר נפץ: סמל זה מציין כי כימיקלים בעלי תכונות נפץ קיימים באזור, כולל חומרי נפץ לא יציבים העלולים לגרום לתגובות כימיות מסוכנות.