בחירת המנדף הכימי המתאים היא חיונית כדי להבטיח בטיחות מפני כימיקלים מסוכנים ואדים במעבדה שלך. להלן שאלות ושיקולים חשובים שיעזרו לכם לבחור את המנדף הנכון.
1. יישום: איזה סוג של עבודה אתה מבצע בתוך המנדף שלך?
סקרו את שיטות הניסוי ואת רשימת החומרים שלך לפני השימוש במנדף הכימי.
א. ציינו באילו כימיקלים, או ממסים, תשתמש ואת הריכוז של כל כימיקל. שימו לב אם תשתמש בכימיקלים בנפרד, בו זמנית או בשילוב בתערובת. כימיקלים ספציפיים, כגון חומצה הידרופלואורית וחומצה פרכלורית עשויים לדרוש סינון מיוחד.
ב. קבעו את קצב האידוי של הכימיקלים. שיעורי האידוי הם בעלי חשיבות עליונה מכיוון שממיסים כימיים מתאדים בקצבים שונים, ואם לא מתחשבים בהם, הם יכולים להציף את המנדף על ידי אידוי בקצב מהיר מדי מכדי שהמנדף לא יוכל להתאוורר. זה יוביל לפליטות נמלטות שעלולות לנדוד למעבדה. המנדף יאוורר את הממיסים הכימיים המתאימים.
- קצב האידוי הוא פונקציה של הטמפרטורה. קבע את הטמפרטורה הרגילה עבור הכימיקלים בשימוש ואם הכימיקלים עוברים רתיחה או חימום. זה גם מועיל לשים לב לתגובות אקסותרמיות או להבות דלוקות.
- אם אינכם יודעים את קצב האידוי, תוכלו לרשום את סוג המיכלים בהם משתמשים כמו כוס 100 מ"ל. בנוסף, שים לב לכמות שטח הפנים החשוף של המיכל ולמשך הזמן שבו המיכל יהיה פתוח.
2.אזור עבודה נדרש: איזה גודל מנדף מעבדה אתם צריכים?
להלן מספר גורמים מרכזיים שיש לקחת בחשבון בעת קביעת גודל המנדף שלכם.
- ציוד: האם יהיה לך ציוד בתוך המנדף במעבדה? אם כן, כמה גדול הציוד? לדוגמה, מנדף שולחני מכיל פריטים קטנים יותר כמו כוסות זכוכית. אם היישום שלך כולל ציוד גדול במיוחד, כגון מיכלי תוף, מנדף "הליכה" Walk-in Fume Hood עשוי להיות מתאים יותר.
- מספר אנשים: כמה אנשים יעבדו במקביל מתחת למנדף?
- מידות פנימיות: חשב איזה גודל פנימי תצטרך עבור היישומים שלך, כך בחשבון את הציוד שיוכנס לתוך המנדף
3. מנדף עם צינור יניקה או בלי: איך האדים יסוננו ויסולקו החוצה?
- מנדף עם צינור מתחבר למפוח מרוחק או למערכת HVAC של המתקן כדי להסיר בבטחה כימיקלים מזיקים או מסוכנים מאזור העבודה. בהתאם לסוג הכימיקלים הנפלטים, האוויר עשוי לדרוש סינון לפני פליטה סופנית מהבניין. מפוחים מרוחקים זמינים בחומרים שונים לתמיכה ביישומים ספציפיים. לדוגמה, בחרו בפיברגלס עבור אדים בינוניים עד מאוד קורוזיביים, פלדה מצופה אפוקסי עבור אדים מאכלים נמוכים עד בינוניים ו-PVC (פוליוויניל כלוריד) ופוליפרופילן עבור חומצות קשות.
- מנדף ללא צינור מכיל מפוח אינטגרלי, מסנני פחמן ללכידת אדים כימיים ובמידת הצורך מסנני חלקיקים HEPA/ULPA לאפשר מחזור אוויר פליט. המפוחים המשולבים במנדפים אלו ממחזרים אוויר לחדר במקום לסביבה החיצונית. סוג זה של מנדף הינו אידיאלי למעבדה עם חללים חסרי גישה ל-HVAC. אל תשתמש במנדף כימי זה לעבודה עם סכנות ביולוגיות או רדיולוגיות.
4. מהן עלויות ההתקנה והתפעול של המנדף?
- עלויות התקנה: למנדף עם צינור יש בדרך כלל עלויות התקנה גבוהות יותר. הסיבה לכך היא שמנדפים עם צינורות דורשים מערכות HVAC (למשל מערכות קירור/חימום, מאווררי פליטה ותעלות). לעומת זאת, קולט אדים ללא צינור מחזיר אוויר חזרה למעבדה ולכן אינו מצריך מערכת HVAC כדי לפלוט אדים.
- עלויות תפעול:
- מנדף ללא צינור: רוב עלויות התפעול של קולט אדים ללא צינורות יגיעו מהחלפת מסננים. יש לקחת בחשבון גם את כמות החשמל שצורכים המפוחים.
- מנדף עם צינור: ניתן לחשב את עלות הפעלת מנדף עם צינור כפונקציה של כמות האוויר שמוציא המפוח. לפיכך עלות התפעול עולה כפונקציה של נפח האוויר (CFM) המוזז. זיהוי דרכים להורדת ה-CFM הנדרשת יעזור לחסוך בעלויות התפעול של קולטי אדים עם צינור. לדוגמה, קולט אדים עם צינור עם מערכת VAV ומערכת אוטומטית למיקום החלון בחזית המנדף מפחיתים במידה ניכרת CFM ולכן מוריד את עלויות התפעול שלך.