הומוגניזר משמש להומוגניזציה (יצירת אחידות) עבור סוגים שונים של חומרים ומרקמים , כגון: רקמות, תאים, חלבונים, מזון, משחות (קרמים) , אדמה ורבים אחרים.
הומוגנייזר משמש לריסוק של חומרים והכנת דוגמאות לפני בדיקה ולפני בדיקה במיקרסקופ.
את הומוגנייזר ניתן למצוא בכל מעבדה:במעבדות מזון ומשקאות ובמחלבות,בתעשייה הפרמצבטית,תוספי המזון וצבעי המאכל,
בתעשיית הקוסמטיקה וחומרי הניקוי והסבונים,בחקלאות-במעבדות צמח וזרעים,במעדות בתחום הרפואה והביוטכנולוגיה,
ובמעבדות ביוב ושפכים ומדעי הסביבה.
טווח רחב של מנועים לעבודה נוחה. מגוון מוטות טחינה להתאמת התוצאה הרצויה והאידאלית.
האחידות מתקבלת ע"י חיתוכו של החומר במרווח שבין הסטטור לרוטור המהווים את הסכינים של ההומוגנייזר. הפרמטרים המשפיעים על טיב האחידות הם: בחירת הסכין המתאימה (הרוטור והסטטור) מהירות החיתוך גודל ראשוני של החומר צמיגות החומר זמן העיבוד או קצב הזרימה נפח המדיום וריכוז המדגם צורת הכלי ומיקום הרוטור-סטטור.
איך פועל הומוגנייזר
הומוגנייזר מסוג רוטור-סטטור פותח לראשונה ליצירת אמולסיה ודיספרסיה, ורוב הרקמות הביולוגיות עוברות הומוגניזציה מהירה ויסודית באמצעות מכשיר זה. החומר נמשך אל תוך המכשיר על ידי סיבוב מהיר של הרוטור (להב) הממוקם בתוך צינור סטטי (סטטור) אשר מכיל חריצים או חורים. בצורה זו החומר נזרק בתהליך צנטריפוגלי החוצה לכיוון החריצים/החורים של הסטטור. בעקבות סיבוב הרוטור בסל"ד גבוה מאוד הריקמה נחתכת במהירות לפיסות קטנות, תוצאה המתקבלת משילוב של זרימה טורבולנטית, קוויטציה ופעולת גזירה מכאנית המתרחשים בו זמנית במרווח הצר הקיים בין הרוטור לסטטור. בהומוגנייזרים מסוג רוטור-סטטור החומר נגזר כמה וכמה פעמים כתוצאה מסירקולציה חוזרת ונשנית. התהליך הינו מהיר ותלוי בקשיחות הריקמה. תוצאות רצויות יתקבלו בד"כ תוך 15-120 שניות.
שימושים עיקריים של הומוגנייזרים
-למעבדות רפואה,מדעי החיים לריסוק דוגמאות קטנות מן החי כמו כבד,ראות כדי לפרק אותם לתאים.
-ליצרנים בתעשיית הקוסמטיקה המייצרות קרמים.
-יצרנים של גבינות גלידות מוצרי חלב ומשקאות
-טיפולים במים ושפכים
-מדעי הצמח
-תמציות ותוספי מזון
-פרמצבטיקה
-תעשיות כימיות
איך לבחור הומוגנייזר מתאים
בחירה נכונה של הסכינים ושימוש נכון בסכין היא חשובה:
-הסכין מורכבת משני חלקים-צינור חיצוני מחורץ קבוע וצינור פנימי עם שיניים שמסתובב במהירות גבוהה של מעל 20,000סל"ד.
בצינור החיצוני חורי שאיבה שלתוכם נשאב החומר ובעזרת מוט הבחישה הפנימי הם "נזרקים" דרך החריצים לכלי .
-חשוב שהסכין תהיה טבולה לפחות עד לגובה חורי השאיבה שבמוט החיצוני.
-אין לרסק חומרים יבשים.
-ככל שהחריצים צפופים וצרים יותר ניתן להגיע להומוגניות טובה יותר,לריסוק דוגמאות חיות יש צורך שהמוט החיצוני יסתיים
בשיני מסור כדי לבצע חיתוך ראשוני של הדוגמא והקטנתה לפני שאיבתה ולריסוקה הסופי.
חשוב לטבול את מוט הריסוק כך שחור השאיבה טבול בחומר המרוסק
-ככל שקוטר הצינור החיצוני גדול יותר הנפח הנבחש האפשרי גדול יותר:
סכין בקוטר 5מ"מ מתאימה לכמות עד 50מ"מ
סכין בקוטר 10מ"מ מתאימה לכמות עד 250מ"ל,
סכין בקוטר 20מ"מ מתאימה לכמות עד 2-3 ליטר,
סכין בקוטר 30מ"מ מתאימה לקוטר 3-5 ליטר.
בחירה של הומוגנייזר ידני או שולחני:
כשעובדים עם מבחנות או כלים קטנים לזמנים קצרים ניתן לעבוד עם הומוגנייזר נייד.
בעבודה לזמנים ארוכים נוח לעבוד עם הומוגנייזר שולחני קבוע.
המלצות לעבודה נכונה עם הומוגנייזר מעבדתי
- בחירה נכונה של סכין:קוטר הסכין תלויה בנפחים שדרוש להמגן,לכמויות קטנות עד 50מ"ל תתאים סכין בקוטר 5-7מ"מ ,ניתן להמגן במבחנות.
לכמויות עד 250מ"ל תתאים סכין בקוטר של 10-12מ"מ,לכמויות עד 2 ליטר תתאים סכין בקוטר של 20מ"מ,לכמויות עד 3ליטר תתאים סכין בקוטר של 30מ"מ.
-מפלס נוזל נמוך מדי של הנוזל – המפלס חייב לעבור את החור התחתונה בסכין(חור השאיבה) על מנת לאפשר לנוזל להיכנס פנימה לתוך הסכין על מנת לקררה אחרת היא פשוט תישרף.
-מהירות הסיבוב– הסכין חייבת "לערבב" כל הזמן את הנוזל בצורה אחידה וחלקה ללא מערבולות וכיסי אוויר ,מהירות גבוהה מידי תייצר מערבולות או שהסכין תסתובב באוויר עקב מהירות גבוהה, מה שיגרום בהכרח לשחיקה מוגברת של חלקי הסכין ולכן צריך להתאים את המהירות לסוג החומר
-עדיף מאד לא להצמיד את הסכין לקרקעית הכלי ויש לאפשר מרווח של 2-3 ס"מ מהקרקעית של כלי הקיבול ואם אין ברירה פשוט מחליפים לכלי קיבול גדול יותר עם עדיפות לכוס כימית beaker
-התחזוקה של הסכין היא מאד חשובה וצריך לתחזק ולנקות את הסכין היטב לאחר כל שימוש ואם מדובר בחומרים צמיגיים או דביקים חובה לפרק את הסכין לגורמים ולנקות היטב עדיף לנקות את חלקי הסכין באמבט אולטראסוני
נעילת הסכין למנוע תעשה בצורה עדינה ולא בכוח כדי למנוע נזק לסכין ולתבריג הנעילה.
עבודה נכונה עם הסכין ותחזוקה נאותה היא ערובה לשמירה על הסכין והיעדר נזקים