אוטוקלב, המכונה גם מעקר בקיטור, משתמש בקיטור בלחץ, בכדי להשמיד כל חיי מיקרוביאלי, העשוי להיות על פריט מזוהם. מסיבה זו, בדרך כלל משתמשים באוטוקלב במעבדות, חדרי ניתוח בבית חולים ובמתקני ייצור מזון, על מנת לעקר מוצרים, כלים ומכשירים.
אוטוקלבים הם מכשירים עוצמתיים ויכולים להרתיע מעט ,את אלו שאינם מנוסים בהפעלתם, לכן הכנו מדריך זה, שיסייע בהפעלת המכשיר בצורה נכונה ובטוחה.
הדרכה בשימוש באוטוקלב
לפני הפעלת האוטוקלב, כל אנשי המעבדה חייבים לבצע הכשרה על המכשיר ולעיין בהוראות היצרן.
חלק מההדרכה צריך לכסות:
- פרוטוקול בטיחות תקין
- כיצד להכין פריטים לעיקור
- כיצד לטעון ולפרוק חומרים בבטחה מאוטוקלב
- כיצד לבחור את המחזור המתאים בהתאם לפריט המעוקר
- נוהל הפעלה אוטומטי של החיטוי
בטיחות בשימוש באוטוקלב
בעת טעינה, הפעלה או פריקה של אוטוקלב, מומלץ על אנשי המעבדה ללבוש את הדברים הבאים:
- נעליים סגורות
- משקפי בטיחות
- כפפות עמידות בחום המכסות לחלוטין את היד
- חלוק מעבדה
ציוד זה נועד להגן על הלובש מפני צריבות, כוויות, נוזלים רותחים ופגיעות אחרות, הנגרמות כתוצאה מאדים שנפלטים מהמכשיר תוך כדי עבודה ובסיום העיקור ,לאחר פתיחת הדלת. אנשי מעבדה צריכים להיות מודעים לכך שמשטח המתכת, עלול להיות חם גם כאשר המכשיר אינו בשימוש.
טעינה
חשוב שהמפעיל, לעולם לא יניח מכלים אטומים במכשיר, קרי ,אסור לפקוק צנצנות, מכלים או כל כלי קיבול עם חומרים או נוזלים, מכיוון שהלחץ בתוך האוטוקלב ,עלול לגרום לכלי זכוכית או בכלל, להיסדק או להתפוצץ. כמו כן, לעולם אין להכניס פריטים המכילים ממיסים לאוטוקלב, מכיוון שאלה יכולים לפלוט אדים רעילים בעת חימום. אין לחמם אקונומיקה או כל חומר ניקוי המכיל אקונומיקה ,מכיוון שכלורידים בתוך האקונומיקה יפגעו ביחידה. תמיד יש לבדוק כמו שצריך את הכלים והמוצרים שמכניסים למכשיר.
זמן חיטוי
זמן העיקור ישתנה בהתאם למספר גורמים, כולל סוג החומר, גודל העומס, סוג העומס והמחזור שתבחרו. אם אינך בטוח כמה זמן להפעיל את המכשיר, התייעץ עם היצרן או אחראי המעבדה, בכדי לקבוע את סוג המחזור הטוב ביותר וזמן ההפעלה המתאים.
בחירת מחזור
לאחר טעינת היחידה, הקפד על נוהל העבודה הבא:
- אם אתה משתמש באוטוקלב עם דלת הנפתחת כלפי מעלה, סגור את הדלת לחלוטין וסובב את מנגנון הנעילה עד לנעילה הרמטית. שימו לב לא להפעיל הרבה כוח על מנגנון הנעילה, מכיוון שהדבר עלול לגרום נזק או שבר למנגנון הנעילה הפנימי של נעילת הדלת. כל שעליך לעשות הוא להדק את מנגנון הנעילה עד שלא ניתן להדק אותו עוד ולא להפעיל כוח נוסף.
- בחר את התוכנית הנכונה, בהתאם לסוג החומר או הכלי המוכנסים לתוך התא
- בעת חיטוי נוזלים, חובה להשתמש בתוכנית של נוזלים בלבד ,אחרת עלולה להיגרם סתימה במכשיר.
- אם אתה חושד בבעיות כלשהן עם האוטוקלב, או דליפת קיטור תוך כדי המחזור, בטל את המחזור באמצעות הבקר או כפתור עצירת החירום. המתן עד שהטמפרטורה והלחץ יחזרו לטווח בטוח לפני שתנסה לפתוח את הדלת.
פריקה
לאחר השלמת המחזור, יש לפרוק את האוטוקלב על פי נוהל הבא:
- לאחר סיום המחזור והלחץ בתוך המכשיר, וודא שאיש אינו עומד ליד היחידה ופתח את הדלת מעט ובזהירות, תוך כדי הרחקת הפנים והגוף מהמכשיר, המתן ליציאת הקיטור ורק אז הרם את הדלת כלפי מעלה והשאר אותה פתוחה. לאחר יציאת הקיטור והתקררות המכשיר, רק אז הוצא את הכלים החוצה בזהירות מרבית ,על מנת להימנע מכוויה או פציעה.
- אם יש מנדף כימי מעל האוטוקלב, וודא שהוא מופעל בזמן שהדלת פתוחה והאדים בתוך החדר יוצאים החוצה.
- אפשר לאדים להתפזר ולכלים להתקרר במשך כ -10 דקות.
- נוזלים יכולים להתחמם במיוחד באמצעות מחזורי אוטוקלב בגלל לחץ גבוה, שמעלה את נקודת הרתיחה. כדי להפחית את הסיכון לשריפה או כוויות, אל תטלטל מכלים נוזליים ואל תפתח את המכסה במהלך הפריקה.
- תן למכשיר להתקרר וכבה אותו.
מאמר זה נכתב בכדי להבין בצורה בסיסית, כיצד להפעיל אוטוקלב וכיצד לשמור על הבטיחות.
לפני כל שימוש במכשיר חובה לעיין בהוראות היצרן והבטיחות של המכשיר כפי הרשומות בהוראות ההפעלה.