מד גאוס הוא גרסה מודרנית למגנומטר של גאוס. הוא מורכב מחדר גאוס, המונה עצמו וכבל לחיבור ביניהם, והוא פועל בזכות אפקט הול, שהתגלה על ידי אדווין הול בשנת 1879.
איך עובד מד גאוס?
חיישן הגאוס הוא בעצם חלל הול, וזה החלק החשוב ביותר במד גאוס.
המונה שולח זרם בדיקה דרך החלל, ואפקט הול מייצר מתח שמומר לערך שהמכשיר מציג.
מבחינים בין שדות DC ו- AC .
מד גאוס / מד מגנטיות מציג מדידות גל אלקטרומגנטיות ביחידות גאוס (G), מיליגאוס (mG), מיליטסלה (mT) או מיקרו-טסלה (µT). מד גאוס יכול לזהות או שדות אלקטרומגנטיים (EMF) קבועים (כדור הארץ נדיר) מגנטי או דינמי (AC) או שניהם. לפיכך, חשוב לבחון את המפרט של מד הגאוס לפני הרכישה על מנת להבטיח התאמה ליישום המיועד.
רוב השדות האלקטרומגנטיים בהם נתקלים נוצרים על ידי זרמי זרם חילופין. דוגמאות כוללות קווי חשמל, שנאים וחיווט לתאורה עילית, פאנלים סולאריים ומכשירים חשמליים אחרים .
שימושים של מד גאוס / מד עוצמת מגנטיות
אפשר להשתמש במד גאוס כדי למדוד את עוצמת השדה המגנטי סביב קווי חשמל, אם כי מבחינה טכנית צריך מד טסלה בגלל חוזק השדה.
אפשר גם להשתמש במד גאוס למדידת חוזק השדה המגנטי הסביבתי בבתי מגורים ומפעלים.
שדה זה משתנה בהתאם לאילו מכשירים הפועלים בכל רגע נתון.
אמנם ההשפעות של שדות מגנטיים על הבריאות אינן מבוססות, אך ישנן עדויות לכך שחשיפה ממושכת לשדות מגנטיים גבוהים עלולה להזיק.
ההערכה היא כי שדות אלקטרומגנטיים ממתקנים חשמליים גורמים לתחושות עצבנות, חרדה ופרנויה בבני אדם הרגישים ל EMF.
היסטוריית מד גאוס
קרל פרידריך גאוס (1777-1855) נחשב לאחד מגדולי המתמטיקאים שחיו אי פעם, והוא גם היה חלוץ בחקר שדות מגנטיים. הוא פיתח אחד המכשירים הראשונים המסוגלים למדוד את חוזק וכיוון השדה המגנטי, המגנומטר, וכן פיתח מערכת יחידות למדידת מגנטיות. על שמו , היחידה המודרנית של צפיפות שטף מגנטית או אינדוקציה מגנטית במערכת CGS (מטרית) נקראת גאוס.
במערכת המדידה הכוללת יותר של SI, היחידה הבסיסית של השטף המגנטי היא הטסלה (על שם ניקולה טסלה). טסלה אחת שווה 10,000 גאוס.