מבחר מדי עובי, וכן מדי עובי ציפוי המתאימים למדידת ציפוי על משטחי מתכת ברזליים ואל ברזליים.
מדידת עובי אולטראסוני (UTM) היא שיטת בדיקה לא הרסנית המשמשת לבדיקת עובי
מדידת עובי חיונית בענפים רבים כדי לפקח על קורוזיה, שחיקה ונזק.
בדרך כלל משתמשים במדידת עובי קולי (UTM) לצורך ליישום על מגוון רחב של מבנים ורכיבים הכוללים דופן ספינות, עובי צנרת, כלי לחץ ופלדה, מיכלי בטון ועוד. - שיש אליהם גישה רק מהחלק החיצוני
קורוזיה ו/או תהליכי בלייה שונים עלולים להפוך דופן לדק יותר, דבר שעלול לגרום להרס. לכן נדרשות בדיקות עדכניות ומדויקות באמצעות מד עובי אולטראסוני
איתור אובדן מתכות הנגרם על ידי קורוזיה, שחיקה או נזק חיוני בכדי להבטיח את המשך בטיחותו ותפעולו של הפריט/מבנה שנבדק.
בדיקה זו זה יכול גם לעזור לקבוע אם יש צורך בעבודות תיקון או החלפה או שיש להשבית את הפריט/המבנה.
נתוני מדידת עובי אולטרסאונד נותנים ללקוחות את המידע הדרוש הנדרש כדי לקבוע אם הפריט שנבדק הוא בעל עובי המתכת המתאים לו הוא תוכנן.
הוא פועל על ידי מדידה מדויקת של כמה זמן לוקח לדופק קול, שנוצר על ידי יחידה קטנה הנקראת מתמר אולטראסוני, לעבור דרך נקודת הדגימה ולהחזירה .
ממדידה זו, מחושב ומוצג העובי על גבי מסך דיגיטלי.
מתמרים בעלי אלמנטים כפולים מורכבים משני גבישים עצמאיים, המופרדים באמצעות מחסום אקוסטי.
שני האלמנטים זוויתיים כך שכאשר גביש אחד פולט דופק אולטראסוני, נתיב האנרגיה יוצר צורת "V"נכנס לחומר באמצעות מצמד קולי, פוגע בדופן האחורית של החומר ומהדהד לעבר הגביש האחר, שם הוא מזוהה.
לאחר מכן המד משתמש במהירות הדופק ובזמן שנדרש למעבר מגביש אחד למשנהו (מדופק להד), כדי לחשב את עובי החומר - כשהמחסום האקוסטי מונע מכל צליל להגיע למקלט ישירות מהפולט, לפני שהדופק השלים את דרכו.
כשמדובר במדידת חומרים מצופים, על מנת להתעלם מעובי הציפוי ולמדוד רק את עובי החומר שמתחתיו, המדדים מותאמים למדידת הזמן בין שני הדים.
ההד הראשון מתרחש כאשר הדופק פוגע לראשונה בדופן האחורית של החומר, כאשר ההד השני מתרחש כאשר הדופק הבא פוגע בדופן האחורית של החומר בפעם השנייה.
המתמר מגלה את שני ההדים הללו ומשתמש במהירות הדופק ובזמן שבין ההדים לחישוב עובי החומר, תוך התעלמות מהציפוי שמעליו ומכל הד אחר.
מד עובי ציפוי
מד עובי ציפוי, משמש למדידת עובי הציפוי היבש/צבע הקיים .
עובי הציפוי/הצבע הוא ככל הנראה המדידה הקריטית ביותר בתעשיית הציפויים בגלל השפעתו על משך תהליך הציפוי, איכותו ועלותו של המוצר.
ניתן להשתמש במדידות עובי ציפוי/צבע היבש כדי להעריך את אורך חיי הציפוי ,את מראה המוצר , את הביצועים שלו, ולהבטיח עמידה בתקנים בינלאומיים.
ניתן למדוד את עובי הציפוי/הצבע היבש (DFT) בשתי שיטות:
מדידת עובי הרסנית - כאשר חותכים את הציפוי/הצבע .
מדידת עובי ציפוי לא הרסנית ע"י מכשיר דיגיטלי של MRC :
ניתן לבצע את מדידות עובי הציפוי/הצבע הלא הרסניות על גבי משטחי פלדה מגנטיים או על משטחי מתכת שאינם מגנטיים כגון נירוסטה או אלומיניום.
מד עובי ציפוי/צבע דיגיטלי אידיאלי למדידת עובי ציפוי על מצעים מתכתיים.
אינדוקציה אלקטרומגנטית משמשת לציפויים שאינם מגנטיים על מצעי ברזל כגון פלדה.
עקרון זרם החוטם משמש לציפויים לא מוליכים על מצעי מתכת לא ברזלית.
המכשיר פועל על עיקרון מדידה של זרם חשמלי(במתכות ברזליות) שנשלח מקצה המכשיר לחומר, ובמתכות אל (לא) -ברזליות הוא פועל על עיקרון של מיגנוט.משמש שמאי רכב ומכוני רכב לאיתור תאונות,במקום שבוצע תיקון צבע עובי הציפוי שונה מבשאר ברכב.
במד עובי ניתן להשתמש למטרות:
ניתן להשתמש בו למדידה ישירה של עובי יריעות, סרט פלסטיק, קרטונים, ניירות ולמינציה אחרת.
ניתן להשתמש בו למדידת עובי הציפוי על ידי מדידה דיפרנציאלית.
מד עובי מכני טוב לשימוש במקרים בהם לא ניתן להשתמש בשיטות מדידת עובי מגנטיות או חשמליות עבור מצעים שאינם מתכתיים, במקומות ויישומים בהם אסור להשתמש במכשירים חשמליים, במקומות בהם שוררת טמפ' גבוהה .
ישנם מדי עובי מכניים משני סוגים : אנאלוגי ודיגיטלי.
מדי העובי הדיגיטליים מכילים בתוכם מעבד ולכן מאפשרים בנוסף למדידה הפשוטה, גם לבצע פונקציות מדידה נוספות , למשל: איפוס בכל נקודה, השוואת מדידות , זיכרון מדידות, חיבור תקשורת למחשב ועוד.