הטמנת כבלי חשמל באדמה מספקת יתרונות רבים: חשיפה מופחתת לנזקים הקשורים למזג האוויר-רוחות,ברקים,אבק,שלג,גשמים וכמובן יש יתרונות אסתטיים משמעותיין.
עם זאת, ישנם מספר בעיות ואתגרים הקשורים להטמת כבלי מתח גבוה בקרקע:
-נזקים מפעולות חפירה ובנייה: כבלי חשמל עלולים להינזק בטעות מחפירה או פעולות בנייה, מה שיוביל להפסקות חשמל וצורך בתיקונים.
-חדירת לחות ומים: מי תהום ולחות עלולים לחדור לכבלים, ולהוביל לכשל בידוד, קצר חשמלי וקורוזיה. איטום וניקוז נכונים בזמן ההטמנה הם קריטיים כדי להקל על בעיה זו.
-תנועת קרקע ותזוזות קרקע: תנועת קרקע עקב סיבות טבעיות כמו רעידות אדמה או פעילויות אנושיות עלולה להפעיל לחץ על כבלים תת קרקעיים, ועלולה לגרום להם להיקרע או להיפגם עם הזמן.
-נזק למכרסמים ומזיקים: מכרסמים ומזיקים אחרים יכולים ללעוס דרך בידוד הכבלים, מה שמוביל לחוטים חשופים ולתקלות חשמל.
-עלויות התקנה גבוהות: הטמנת כבלי חשמל היא לרוב יקרה יותר מהתקנת קווים עיליים בשל הצורך בתעלות, ציוד מיוחד והליכי התקנה מורכבים יותר.
-קשיים בתחזוקה ותיקונים: איתור וגישה לכבלים תת קרקעיים לצורך תחזוקה או תיקונים מאתגרים וגוזלים זמן רב יותר בהשוואה לקווים עיליים.
זה יכול לגרום להשבתה ארוכה יותר של אספקת החשמל.
-קורוזיה: בהתאם לסוג הקרקע ולתנאי הסביבה, רכיבים מתכתיים של הכבלים והמחברים עלולים להרוס לאורך זמן, מה שיוביל לכשלים אפשריים.
-גמישות מוגבלת: לאחר התקנתם, כבלים תת-קרקעיים אינם מנותבים מחדש או משתנים בקלות. שינויים בתשתיות או בתכנון עירוני עלולים לחייב העברות יקרות.
-השפעה סביבתית: תהליך ההתקנה עלול לשבש מערכות אקולוגיות מקומיות ולדרוש תכנון נרחב של שימושי קרקע כדי להימנע מאזורים רגישים.
תכנון נכון, חומרים איכותיים וטכניקות התקנה מתקדמות חיוניים כדי למזער את הבעיות הללו ולהבטיח את האמינות ואריכות החיים של כבלי חשמל תת קרקעיים.
-ניהול תרמי: כבלים תת קרקעיים עלולים להתחמם יתר על המידה אם אינם מתוכננים כראוי עם פיזור תרמי נאות.
תנאי הקרקע וטמפרטורת הסביבה יכולים להשפיע על קצב פיזור החום, ולהשפיע על ביצועי הכבל ועל אורך חייו.
המוליכות התרמית של האדמה המקיפה את כבלי החשמל התת-קרקעיים היא גורם קריטי לתפעול יעיל של הכבלים:
-פיזור חום: כבלי חשמל מייצרים חום עקב ההתנגדות של המוליכים החשמליים. יש צורך בפיזור חום יעיל כדי למנוע התחממות יתר, מה שעלול להוביל לפגיעה בבידוד, אורך חיים מופחת של כבל וכשלים אפשריים.
אדמה בעלת מוליכות תרמית גבוהה יכולה להעביר חום מהכבלים בצורה יעילה יותר, תוך שמירה על טמפרטורת פעולה בטוחה.
באזורים שונים סוגי קרקע שונים ואדמה בעלת מוליכות תרמית שונה,יש להתאים את הכבל וסוג הבידוד של הכבל לאדמה באותו אזור.
-עובי הכבל: כושר נשיאת הזרם (הנפח) של כבל מושפע גם מהתכונות התרמיות של הקרקע שמסביב. מוליכות תרמית גבוהה יותר באדמה מאפשרת יכולת נשיאת זרם גבוהה יותר, מה שמאפשר לכבלים להעביר יותר כוח ללא התחממות יתר.
-הפסדי אנרגיה: ניהול תרמי טוב יותר מבטיח שהכבלים פועלים בטווח הטמפרטורות המתוכנן שלהם, משפר את היעילות הכוללת ומפחית את הפסדי האנרגיה. זה יכול להוביל לחיסכון בעלויות ולשיפור האמינות.
-בטיחות: פיזור חום נכון מפחית את הסיכון לפגיעה בכבל, שבהם ייצור חום מוגזם מוביל לעלייה נוספת בטמפרטורה, העלולה לגרום לכשל בבידוד או לסכנות שריפה.
אנלייזר מוליכות תרמית
כדי לנהל את הסביבה התרמית של כבלים תת-קרקעיים בצורה יעילה, יש לשקול את הפרקטיקות הבאות:
בחירת קרקע והכנה: במידת האפשר, בחר קרקע עם מוליכות תרמית גבוהה או שפר את התכונות התרמיות של הקרקע סביב הכבלים על ידי הוספת חומרים כמו חול, תרכובות מילוי תרמיות או בנטוניט.
מצעי כבלים: השתמש בחומרי מילוי תרמיים סביב הכבלים כדי לשפר את פיזור החום. חומרים אלה תוכננו במיוחד לבעלי מוליכות תרמית גבוהה יותר בהשוואה לקרקעות מקומיות.
עומק התקנה: העומק שבו נטמנים כבלים משפיע על הסביבה התרמית שלהם. מתקנים עמוקים יותר עשויים להיתקל בתנאים תרמיים יציבים יותר, אך גם להציב אתגרים בפיזור חום. בחירת עומק אופטימלית חיונית לאיזון גורמים אלו.
תכולת לחות: לחות הקרקע משפיעה באופן משמעותי על מוליכות תרמית. לאדמה לחה יש בדרך כלל מוליכות תרמית גבוהה יותר בהשוואה לאדמה יבשה. עם זאת, לחות מוגזמת עלולה להוביל לחדירת מים ולבעיות אחרות. בקרת ניקוז ורטיבות נכונה הם חיוניים.
ניטור טמפרטורה: הטמעת חיישני טמפרטורה ומערכות ניטור יכולה לסייע במעקב אחר הביצועים התרמיים של כבלים תת-קרקעיים בזמן אמת, מה שמאפשר ניהול ותחזוקה יזומות.