MRC מספקים מקפיאים, פתיחה חזיתית למעבדה ברמת איכות גבוהה ביותר
טמפרטורות -25 עד -86 מעלות
המקפיאים מתאימים לשימוש במחקר מדעי, בדיקות קריוגנית על חומרים מיוחדים, שימור פלסמה בדם, בדיקת עמידות בטמפרטורה נמוכה על חומרים ביולוגיים, חיסונים, מוצרים ביולוגיים ומוצרים מיליטריים וכו '. הם נמצאים במחקר, בתעשייה האלקטרונית, בתעשייה הכימית, בתי חולים, מערכת למניעת בריאות ומחלות, מעבדות במכללות ובאוניברסיטאות, ארגונים צבאיים וכו '.
מדריך לבחירת מקפיא מעבדתי
מקפיא או מקרר מעבדה מתוכנן ונבנה כך שיעמוד בסטנדרטים מחמירים בהרבה מאלה שנמצאים בדרך כלל ביחידות ביתיות או מסחריות. חיסונים, תרופות אחרות, דם ופלזמה, למשל, חייבים להיות מאוחסנים בטווחי טמפרטורה מדויקים, כדי למנוע פגיעה באיכותם והשמדתם.
אחסון נכון של מוצרים אלו ואחרים הרגישים לטמפרטורה מפוקח בקפדנות על ידי ארגונים כמו מינהל המזון והתרופות (FDA) וסוכנויות כמו המרכז לבקרת מחלות ומניעתן.
אחסון לא נכון של חיסונים, למשל, מביא לאובדן עוצמה/איכות ,וגורם לעלות אדירה הן במוצר שאבד והן בהוצאות החיסון מחדש.
אחסון דגימות ביולוגיות יקרות ערך או שאין להן תחליף הוא דוגמה נוספת שבה בקרת טמפרטורה נכונה היא קריטית.
העלות (והעונשים הפוטנציאליים) הכרוכים בשל אחסון לא תקין, מספקים הצדקה מספקת לעלותם הגבוהה יותר של מקפיאי מעבדה ומקררי מעבדה, ולכן בקרת טמפרטורה ורישום יומי הם כל כך חשובים.
קטגוריות מקפיא ומקרר מעבדה
ניתן לסווג מקפיאי מעבדה בדרכים רבות, אבל נתחיל עם יכולת ההקפאה לטמפרטורה דרושה.
רוב מקפיאי המעבדה פועלים בדרך כלל ממינוס 10⁰ צלסיוס עד למינוס 25⁰ צלסיוס .
ישנם דגמי מקפיאים שפועלים בטמפרטורות נמוכות יותר : עד מינוס 40 צלסיוס ועד מינוס 86 צלסיוס.
הצורך במודלים של טמפרטורות נמוכות במיוחד לאחסון חיסוני COVID-19 מוזכר לעתים קרובות בעיתונות,., בהתאם לסוג החיסון יש לאחסנם בטמפרטורה נמוכה במיוחד בין -40⁰ ל-86⁰C.
ברכישת מקפיא מעבדה שיש לבחור במקפיא שמספק את הטמפרטורה הדרושה ובדרך כלל לא מעבר לכך, מכיוון שככל שהטמפרטורה במקפיא נמוכה יותר, כך נדרשת מערכת קירור חזקה יותר ויקרה יותר שצורכת אנרגיה חשמלית רבה יותר.
מקררי מעבדה פועלים בדרך כלל מ-1⁰ צלסיוס עד 10⁰ צלסיוס.
בסעיפים הבאים נסקור נקודות שיש לקחת בחשבון בעת רכישת מקפיא (או מקרר) למעבדה.
1. רישום טמפרטורה והתראות טמפרטורה
ה-CDC ממליץ פעמיים ביום לבדוק ולתעד באופן ידני את הטמפרטורה של מקפיאים ומקררים במעבדה.
למרות שזה עשוי להיראות מיותר לאור מערכות התיעוד (אגירת נתונים) האוטומטיות , גם מערכות אגירת נתונים אוטומטיים עלולים להתקלקל .
אזעקה/התרעה , היא תכונה קריטית לחלוטין בעת חסון חיסונים יקרי ערך, תרופות ורקמות ביולוגיות. אפילו במקרר המעבדה ובמקפיא המעבדה הבסיסיים ביותר ניתן להרכיב אזעקות על חריגת טמפרטורה דיגיטליות אופציונליות המורכבות מחיישן פנימי המוכנס לבקבוק גליקול ומחובר באמצעות חוט העובר על אטם הדלת בצד הציר או דרך יציאות גישה אופציונליות של חיישנים ליחידת בקרה חיצונית שכוללת מודול תצוגה.
מטרת הגליקול היא "לבודד" את החיישן מפני תגובה לתנודות טמפרטורה מהירות כמו בעת פתיחת הדלת.
רצוי שתהיה גם אזעקת אודיו דיגיטלית מובנית ואזעקת טמפרטורה גבוהה/נמוכה ויזואלית עם הפעלת מגעים חשמליים כדי להפעיל אזעקה במקומות מרוחקים כדי להתריע בפני צוות במקומות אחרים במתקן.
קיימים אוגרי נתוני טמפרטורה אופציונליים עם אזעקות מובנות אשר מבצעים אגירה אוטומטית של טמפרטורות פנים במרווחי זמן הניתנים לתכנות על ידי המשתמש באמצעות בדיקות NIST הניתנות למעקב. כדי לקרוא את התוצאות, יש לחבר האוגר (בדר"כ ע"י חיבור USB ) למחשב ולהעביר את הנתונים שנאגרו למחשב לצורך סקירה וכארכיון.
2. קביעת הקיבולת
יש לחשב את גודל היחידה שזקוקים לה, שכן קיבולת עודפת גורמת לעלות גבוהה יותר של המוצר, גורמת לצריכת חשמל
גבוהה יותר, ותופסת מקום גדול יותר בחלל המבנה.
3. הפשרה ידנית ואוטומטית של מקפיאים למעבדות
יש הבחנות חשובות בין יחידות הפשרה ידניות ואוטומטיות.
מקפיאים מדעיים בעלי הפשרה ידנית פועלים על אותו עיקרון כמו מקררים להפשרה ידנית. יש לנתק את המכשיר מהזנת החשמל , להעביר את תכולת המקפיא למקפיא חליפי, ואחר מכן להסיר הצטברות קרח על הקירות הפנימיים ועל המעבה על בסיס תזמון מתוכנן מראש.
מקפיאים מדעיים בעלי הפשרה אוטומטית נוחים יותר , מתחזקים את עצמם ואינם דורשים זמינות של מקפיא חליפי במהלך מחזורי הפשרה. ישנם מקפיאים בעלי הפשרה אוטומטית שמצוידים במנגנון אשר מאפשר למשתמש שליטה על מחזור ההפשרה.
4. מקרר משולב מקפיא למעבדה
ככלל, מקרר מעבדתי עצמאי ומקפיא עצמאי ישמרו על בקרת טמפרטורה טובה יותר מאשר מקרר/מקפיא משולב עם מעבה בודד. יש לקחת זאת בחשבון כאשר חשובה בקרת טמפרטורה מדויקת .
אבל בגלל זמינות שטח מוגבלת והצורך לספק יכולת קירור והקפאה קיימת האופציה לשילוב של יחידת מקרר ומקפיא .
להלן תיאור קצר של שלוש תצורות עיצוב:
בקרת הטמפרטורה הטובה ביותר מוצעת על ידי שילוב של מקרר/מקפיא מעבדה, כאשר לכל תא (תא המקרר ותא ההקפאה) יש מדחס משלו, תרמוסטט משלו ודלת חיצונית משלו. סוג זה של דגם משולב מומלץ בעת אחסון מוצרים בעלי רגישות גבוהה לטמפרטורה. אפשרות זו היא היקרה ביותר.
אפשרות בעלות נמוכה יותר לאחסון מוצרים פחות רגישים לטמפרטורה היא מקפיא/מקרר מעבדה עם מדחס אחד בלבד לשני התאים. לשני התאים יש דלתות חיצוניות נפרדות וייתכנו בקרות טמפרטורה נפרדות. מכיוון שאוויר קר מתא ההקפאה זורם דרך פתח אוורור לתוך תא המקרר, הטמפרטורות של שני התאים אינן עצמאיות לחלוטין וישנה השפעה הדדית בין הטמפרטורות בפועל של שני התאים.
כאשר המקום מצומצם יותר ו/או נדרשת עלות נמוכה יותר, ניתן לשקול מקרר/מקפיא מתחת לדלפק או על השיש. אלה מוגדרים בדרך כלל כתא מקרר המכיל תא מקפיא פנימי עם דלת. במקרה זה לתא ההקפאה אין תרמוסטט משלו.
5. מיקום רצוי של מקפיא המעבדה והמקרר:
ודא שיש מספיק מקום פיזי זמין ושיש קרבה לשקע חשמל - עדיף שקע חשמלי ייעודי; כבלים מאריכים אינם מומלצים.
יחידות מובנות מתחת לדלפק אינן דורשות מקום בצדדים ומאחור מכיוון שהן מאווררות מלפנים.
יחידות עצמאיות בדרך כלל דורשות מקום בצדדים ובחלק העליון לזרימת האוויר מיטבית.
ככול שזרימת האויר סביב המקפיא/מקרר טובה יותר, תתייעל היכולת לשמור על הטמפרטורה הרצויה וגם צריכת החשמל תהיה נמוכה יותר.
המרווחים הדרושים בצד, העליון והאחורי עבור המקפיא/מקרר מפורטים בדרך כלל בהוראות ההפעלה של המוצר.
המרווחים הנ"ל , שונים ממוצר למוצר, למשל, דרושים כמה סנטימטרים בין הקפיא לקיר, בעוד שבאחרים יכולים להיות צמודים אל ארונות צד וקירות אחוריים.
כדאי לוודא גם ש:
האם המקפיא או המקרר של המעבדה מתחת לדלפק ישתלב בעבודות קיימות או מתוכננות?
האם יש מספיק מרווח כדי לאפשר לציוד לתפקד כראוי?
האם יש מספיק מקום להזזת היחידה לצורך טיפול ?
יש להימנע מהצבת מקררים ומקפיאים ליד תעלות חימום או באזורים של אור שמש ישיר.
עזרים נוספים למקפיאי מעבדה (אופציונלי):
ציוד סטנדרטי ואופציונלי זמין עבור מקררים ומקפיאים מדעיים משתנה בהתאם ליצרן ולדגם.
צוינו כבר מערכות שונות של חישת טמפרטורה, ניטור והזעקה, שחלקן מסווגות כאופציונליות.
אפשרויות נוספות שכדאי לשקול כוללות:
גלגלים או פלסים לעומת רגליים.
מנעולי דלתות ומערכות אבטחה נוספות.
זכוכית מבודדת מול דלתות מוצקות.
מדפים נוספים.
מגירות וסלסילות.
צירי דלת הפוכים
נירוסטה לעומת חוץ ו/או פנים צבועים.
יציאות חיישן לגישה לציוד מדעי פנימי.
שקעי חשמל פנימיים.