אוטוקלב הוא סוג של ציוד עיקור המשתמש בקיטור ובלחץ כדי לנקות ולעקר פריטים. אוטוקלבים משמשים בדרך כלל לעיקור מכשירי ניתוח וציוד רפואי אחר במסגרות רפואיות. זהו מכשיר דנטלי הכרחי לשמירה על רמת עיקור נאותה עבור המטופל והצוות הרפואי. לאוטוקלבים קלאס B יש בדרך כלל קיבולת גבוהה יותר מאשר סוגים אחרים של אוטוקלאבים, מה שהופך אותם לאידיאליים לשימוש בבתי חולים ובמוסדות בריאות גדולים אחרים.
עיקור במרפאות שיניים הוא חיוני להגנת המטופלים מפני זיהום. אוטוקלבים קלאס B הם חלק חשוב בהבטחת עמידה בתקני העיקור.
סוגי אוטוקלבים למרפאות שיניים
ניתן להשתמש בסוגים שונים של אוטוקלבים במרפאת השיניים. שלושת הסוגים הנפוצים ביותר של אוטוקלבים הם אוטוקלב קלאס B, אוטוקלב קלאס S ואוטוקלב קלאס N
אוטוקלבים קלאס B
אוטוקלבים קלאס B מסירים אוויר מתוך התא באמצעות משאבת ואקום מחזורית. סוג זה של אוטוקלאב משמש בדרך כלל במסגרות רפואיות כדי לעקר מכשירי ניתוח וציוד רפואי אחר. זה יכול לעקר מכשירים נקבוביים עם רמה גבוהה של יעילות. זמן המחזור מסוג B הוא 20 דקות והוא מהיר בהרבה מהדגמים הישנים יותר.
אוטוקלבים קלאס S
אוטוקלבים קלאס S דומים לקלאס B אך יש להם גם מחזור ייבוש. לעיתים קרובות משתמשים בסוג זה במידה והמהירות היא חיונית, למשל בחדרי מיון או בחדרי ניתוח. כאשר הוא מופעל, משאבת ואקום יוצרת לחץ שלילי בתוך התא, ודוחפת את הקיטור פנימה. לאוטוקלבים קלאס S יש בדרך כלל זמני מחזור קצרים יותר מאשר לאוטוקלבים קלאס B. הם כוללים גלאי איכות מים וסלסלה אוניברסלית על המעמד, הזקוקה למרחב עבודה קטן.
אוטוקלבים קלאס N
אוטוקלבים קלאס N משתמשים בבדיקת בואי-דיק כדי להשלים את מחזור העיקור כראוי. בדיקה מסוג זה משתמשת ברצועת נייר המשנה את צבעה כאשר היא נחשפת לאדים. היא מסירה רק חלק מהאוויר על ידי כוח הכבידה, ומאפשרת לאדים המיוצרים להניע את האוויר החוצה. הנייר ממוקם בתוך התא במהלך מחזור העיקור. אם הנייר לא שינה את צבעו מחזור העיקור לא הושלם כראוי. סוגים אלה של אוטוקלבים אינם מומלצים למרפאות שיניים.
בחירת סוג האוטוקלב המתאים לצרכיך הספציפיים היא חשובה. אוטוקלבים קלאס B משמשים בדרך כלל לעיקור מכשירי ניתוח וציוד רפואי אחר במסגרות רפואיות. אוטוקלבים קלאס S דומים לקלאס B אך יש להם גם מחזור ייבוש. אוטוקלבים קלאס N משתמשים במבחן בואי-דיק כדי להשלים את מחזור העיקור כראוי.
כיצד פועלים האוטוקלבים?
אוטוקלבים משתמשים בקיטור רווי בלחץ כדי להגיע לטמפרטורה הנדרשת לעיקור. לאחר מכן, האוטוקלב משתמש במחזור ייבוש כדי להסיר את כל אדי המים מהתא, ולהשאיר את הפריטים בפנים יבשים וסטריליים.
הם מסווגים על ידי היכולת שלהם להגיע ולשמור על טמפרטורות ולחצים מסוימים. אוטוקלבים קלאס B יכולים להגיע לטמפרטורות של 134 מעלות צלזיוס (273 מעלות פרנהייט) וללחץ של 15 psi (פאונד לאינץ' רבוע).
לאחר העיקור, הדלת נפתחת, והפריטים בפנים מוסרים.
עיקור הוא חלק קריטי בבקרת זיהומים במסגרות בריאות. השימוש באוטוקלבים הוא שיטת עיקור אמינה ויעילה שיכולה לסייע במניעת התפשטות מחלות.
דברים שיש לקחת בחשבון לפני קניית אוטוקלב
סוגים שונים של אוטוקלבים זמינים בשוק, ולכל סוג יש יתרונות וחסרונות. בחירת סוג האוטוקלב המתאים לצרכיך הספציפיים היא חשובה.
●אוטוקלבים אוטומטיים יקרים יותר מאוטוקלבים חצי אוטומטיים, אך הם קלים יותר לשימוש. אם אינך בקיא בהפעלה, ייתכן שתרצה לבחור דגם אוטומטי.
●זמן המחזור הוא הזמן שלוקח לאוטוקלב להשלים מחזור עיקור אחד. לאוטוקלבים קלאס B יש בדרך כלל זמן מחזור של 20 דקות, אם כי דגמים חדשים מסוימים עשויים להיות מהירים יותר. הם יכולים להגיע לטמפרטורות של 134 מעלות צלזיוס (273 מעלות פרנהייט) וללחץ של 15 psi (פאונד לאינץ' רבוע).
●בחירת אוטוקלב מיצרן אמין המציע אחריות ושירות טכני, חשובה. כך תוכל לקבל עזרה אם יש לך בעיות טכניות.
●גודל התא הוא שיקול חשוב. יהא עליך לבחור אוטוקלב שיהיה גדול מספיק כדי להכיל את הפריטים שאתה צריך לעקר. 8 עד 24 ליטר הוא הגודל הסטנדרטי.
●חלק מהאוטוקלבים מגיעים עם אביזרים, כגון מגשים או מתלים, שניתן להשתמש בהם כדי לעקר פריטים קטנים. אביזרים אלה יכולים להיות מועילים אם אתה צריך לעקר פריטים שונים.
●תא האוטוקלב עשוי בדרך כלל מפלדת אל-חלד. דגמים מסוימים כוללים גם דלת זכוכית, המאפשרת לך לראות את הפריטים שבפנים תוך כדי עיקור.
יישומים של אוטוקלב
לאוטוקלב שימושים רבים מלבד מכשירים למרפאות שיניים והם:
- פסולת ביולוגית
- עיקור מכשירים, וכלי מעבדה.
- ציוד רפואי
- צינורות פלסטיק
- חלקיקי פיפטה
- מוצרי קוסמטיקה