פלטת חימום מעבדתית הינו מכשיר המשמש לחימום חומרים בתנאי מעבדה. הוא מורכב ממשטח מחומם שעליו מניחים את החומר, יחד עם תרמוסטט\בקר הספק לכיוון הטמפרטורה\העוצמה של גוף החימום. פלטות חימום משמשות בדרך כלל במעבדות כימיה,חומרים וביולוגיה למגוון יישומים, בדרך כלל לחמום וערבול תמיסות.כמו כן ניתן למצוא בייצור והרכבות של חלקים ומעגלים אלקטרוניים.
סוגי פלטות חימום למעבדה
הפלטות נבדלות זו מזו בחומר ממנו שהן עשויות,ובהתאם טווחי הטמפרטורה שניתן לעבוד איתן,בגודל שלהן ,בביצועים שלהן-דיוק,יציבות ואחידות הטמפרטורה ובסוג הבקרה שלהן.
ישנם מספר סוגים של פלטות חימום למעבדה זמינות, כל אחת מיועדת ליישומים וסביבות ספציפיות:
הם נמצאים בשימוש נפוץ במגוון מסגרות מעבדה, כולל מחקר, חינוך ותעשייה. ישנם מספר סוגים של חומרים שניתן להשתמש בהם להכנת פלטות חמות, לכל אחת התכונות שלה:
פלטות אלומיניום חמות עד 300 מעלות צלזיוס הן בחירה נפוצה בשל העלות הנמוכה שלהן, מוליכות תרמית טובה ועמידותן. עם זאת, ייתכן שהם אינם עמידים כימית כמו חומרים אחרים.
יש ומצפים אותם בציפוי נגד קורוזיה.
פלטות חימום מברזל עד 450 מעלות צלזיוס הן אפשרות נוספת, וידועים הן בעמידות שלהן והן בהעברת החום המצוינת שלהן. עם זאת, הם עשויים להיות יקרים יותר מפלטות אלומיניום וכן מחלידות יותר.
פלטות מטיטניום עד 600 מעלות צלזיוס הן אופציה יקרה יותר, אך הן מציעות עמידות כימית מעולה. הם ידועים גם בתכונות העברת החום המצוינות שלהם.ומיועדות לשימושים שדורשים חימום לטמפרטורה גבוהה,הן בדרך מגיעות עם מכסה .
פלטות חימום מקרמיקה עד 500 מעלות צלזיוס עשויות מחומר קרמי שאינו פארוזיבי ועמיד בפני טמפרטורות גבוהות וכימיקלים. הם בחירה טובה עבור יישומים שבהם נדרשת בקרת טמפרטורה מדויקת, אך עשויים להיות שבירים יותר ונוטים להישבר מאשר חומרים אחרים.לכן יש והם מגיעים עם ברזל מצופה קרמיקה.
פלטות חמות מזכוכית עד 500 מעלות צלזיוס הן אופציה נוספת, והן ידועות בעמידותן הכימית המעולה ועמידותן בטמפרטורה גבוהה. הם גם קלים לניקוי ולעתים קרובות הם מועדפים עבור יישומים שבהם זיהום הוא חשש. עם זאת, הם עשויים להיות מועדים יותר להישבר.
פלטות חימום עם בוחש מגנטי: לפלטות חמות אלו מנגנון ערבוב מובנה כדי להבטיח שהחומר המתחמם יהיה מעורבב היטב ומחומם באופן שווה.פלטות חימום עם בוחש מגנטי משמשים לחימום וערבוב תמיסות ותערובות בצורה מבוקרת, בדרך כלל לצורך ביצוע ניסויים או תגובות כימיות. הם מורכבים ממשטח שטוח ועמיד בחום המשמש לחימום תמיסות ובוחש מגנטי המשמש לערבוב. הפלטה מצוידת במערכת בקרת טמפרטורה, המאפשרת למשתמש להגדיר ולשמור על טמפרטורה ספציפית עבור התמיסה המתחממת. המערבל המגנטי הוא מכשיר ממונע המשתמש בשדה מגנטי כדי לסובב מוט ערבוב מגנטי בתוך התמיסה, תוך ערבוב עקבי. הם שימושיים במגוון יישומים, כולל ביצוע תגובות כימיות, התכה והמסה של מוצקים ושמירה על תמיסות בטמפרטורה מסוימת. הם נמצאים בשימוש נפוץ במעבדות למחקר, חינוך ותעשייה. בבחירה של פלטת חימום עם בוחש מגנטי חשוב לקחת בחשבון את טווח הטמפרטורות ועוצמת החימום של הפלטה, כמו גם את מהירות הערבול והקיבולת של הפלטה הבוחש,לא ניתן לבחוש על פלטה קטנה בהספק נמוך נפח תמיסה גבוה.
גורמים נוספים שיש לקחת בחשבון כוללים את הגודל והצורה של הפלטה החמה והחומרים מהם היא עשויה, כמו גם את נוחות השימוש והתחזוקה של המכשיר.לפלטות אלה יש תצוגה אנלוגית או דיגיטלית המאפשרת בקרת טמפרטורה מדויקת ולעיתים קרובות מגיעות עם מתכנת אופציונלי ליצירת פרופיל טמפרטורה.
בבחירת פלטת חימום מעבדתית, חשוב לקחת בחשבון את הצרכים והדרישות הספציפיות שלכם, לרבות טווח הטמפרטורות ,עוצמת החימום, החומרים מהם היא עשויה ,עמידותה וקלות השימוש שלה.
פלטות חימום עם בקרה נפרדת:מיועדות בדרך כלל להרחיק את מערכת הבקרה מחומרים תוקפניים,או כשצריכים לעבוד על הפלטה ודרוש שתהיה נמוכה במיוחד.(יש שמתקינים אותה בשולחן העבודה באותו גובה של השולחן.
תמונה HP-660-SPL
שימושים של פלטות חימום מעבדתיות
חימום תמיסות: הם משמשות בדרך כלל לחימום תמיסות במסגרת מעבדה, המאפשרות פירוק מומסים וערבוב של חומרים שונים.
אידוי ממסים: משתמשים בהם לאידוי ממסים מתמיסה, מה שמאפשר הפרדה של הממס והמומס.
המסת חומרים : ניתן להשתמש בפלטות חמות להמסת חומרים מוצקים, כגון שעווה, בסביבת מעבדה מבוקרת.או המסת בדיל במעגלים מודפסים.
עיקור: ניתן להשתמש בפלטות חמות כדי לעקר ציוד מעבדה, כגון פיפטות וצלחות פטרי, על ידי חימום לטמפרטורות גבוהות כדי להרוג כל חיידק או מזהמים.
לעריכת ניסויים: הם משמשות לעתים קרובות במגוון ניסויים, כולל כאלה הכוללים תגובות בין חומרים
ייבוש וחימום דגימות: משתמשים בהם לייבוש דגימות, כגון דגימות צמחים או דגימות ביולוגיות, על ידי חימום לטמפרטורות גבוהות כדי להסיר לחות.
הכנת ריאגנטים: משתמשים בהם להכנת ריאגנטים, כגון חוצצים או מדיה, על ידי חימום וערבוב המרכיבים להמסתם.
חימום חלקים: לפני הרכבה כדי לרכך אותם.
בסך הכל, פלטות חמות הן כלי רב תכליתי ושימושי במעבדה, המספקות אמצעי נוח ומבוקר לחימום ותפעול חומרים.
מה ההבדל בין פלטת חימום מעבדתית לבין פלטת חימום מעבדתית עם בוחש מגנטי
פלטה מעבדתית היא מכשיר המשמש לחימום חומרים בתנאי מעבדה. הוא מורכב בדרך כלל מגוף חימום שטוח, מנגנון בקרת טמפרטורה ומשטח שטוח שעליו ניתן להניח מיכל חומר. גוף החימום עשוי לרוב ממתכת ומשמש להעברת חום לחומר שבמיכל. מנגנון בקרת הטמפרטורה מאפשר למפעיל להתאים את טמפרטורת הפלטה, כך שניתן יהיה לחמם את החומר לטמפרטורה מסוימת.
פלטה מעבדתית עם בוחש מגנטי היא פלטה בעלת תכונה נוספת: בוחש מגנטי. בוחש מגנטי הוא מכשיר המשתמש במגנט מסתובב כדי לבחוש נוזל המונח במיכל על הפלטה החמה. הבוחש המגנטי מותקן בדרך כלל על הצד התחתון של הפלטה החמה ומשמש לערבול החומר בזמן שהוא מחומם על הפלטה. זה יכול להיות שימושי כדי להבטיח שהחומר מחומם באופן שווה ולמניעת הידבקותו לתחתית המיכל.
בסך הכל, ההבדל העיקרי בין פלטה מעבדתית לפלטת מעבדה עם בוחש מגנטי הוא שלאחרון יש תכונה נוספת המאפשרת למשתמש לערבב את החומר בזמן שהוא מחומם. זה יכול להיות שימושי עבור מגוון יישומי מעבדה, כולל ערבוב וחימום כימיקלים, הכנת תמיסות ועוד.
עקרון הפעולה
עקרון העבודה של פלטה חימום מעבדתית מבוסס על העברת חום מגוף חימום לחומר המונח על הפלטה. גוף החימום עשוי בדרך כלל ממתכת או קרמיקה או זכוכית שטובה בהולכת חום, כגון אלומיניום או נירוסטה. הוא ממוקם מתחת לפני השטח של הפלטה ומשמש להעברת חום לחומר המונח על הפלטה.
כדי להשתמש בפלטת מעבדה, המשתמש מניח תחילה מיכל של החומר אותו הוא רוצה לחמם על הפלטה. לאחר מכן מדליקים את הפלטה ומכוונים את הטמפרטורה לטמפרטורה הרצויה. כאשר גוף החימום מתחמם, הוא מתחיל להעביר חום לחומר שבמיכל. טמפרטורת החומר תעלה בהדרגה עד שתגיע לטמפרטורת ההגדרה, ואז הפלטה תשמור על טמפרטורה קבועה.
ניתן לשלוט על טמפרטורת הפלטה באמצעות תרמוסטט, שהוא מכשיר המודד את טמפרטורת הפלטה ומפעיל או מכבה את גוף החימום לפי הצורך כדי לשמור על הטמפרטורה הרצויה. התרמוסטט ממוקם בדרך כלל בתוך הפלטה המחוברת למנגנון בקרת הטמפרטורה, המאפשר למשתמש להגדיר את הטמפרטורה הרצויה.
חלקי פלטות חימום
פלטה חמה במעבדה מורכבת בדרך כלל מהחלקים הבאים:
גוף חימום: זהו הרכיב של הפלטה שאחראי על יצירת חום. הוא עשוי בדרך כלל ממתכת שטובה בהולכת חום, כמו אלומיניום או נירוסטה.
מנגנון בקרת טמפרטורה: זהו רכיב המשמש להתאמת טמפרטורת הפלטה. זה בדרך כלל מתרמוסטט,חיישן וממתג הספק.
תרמוסטט: זהו מכשיר שמודד את טמפרטורת הפלטה ומפעיל או מכבה את גוף החימום לפי הצורך כדי לשמור על הטמפרטורה הרצויה.
משטח שטוח: זהו המשטח של הפלטה שעליו ניתן להניח מיכל חומר. הוא עשוי בדרך כלל מחומר עמיד בחום, כמו קרמיקה או זכוכית, כדי למנוע ממנו להימס או להיסדק בעת חימום,ככל שהוא עבה יותר
אחידות הטמפרטורה שלו טובה יותר.
מארז: זהו המעטפת החיצונית של הפלטה החמה, אשר סוגר ומגן על שאר הרכיבים. הוא עשוי בדרך כלל מחומר עמיד, כגון מתכת או פלסטיק, ויכול להיות גם בעל מוט אחיזה לחיישן.
בהתאם לעיצוב הספציפי של הפלטה החמה, עשויות להיות לה גם תכונות או רכיבים נוספים, כגון בוחש מגנטי, טיימר או כבל חשמל.
לאילו מעבדות מתאימה פלטת חימום מעבדתית?
פלטות למעבדה מתאימות למגוון רחב של מעבדות, לרבות:
1. מעבדות כימיה: משמשות לעתים קרובות במעבדות כימיה לחימום כימיקלים וחומרים אחרים כחלק מניסויים או תגובות.
2. מעבדות ביולוגיה: משמשות לחימום תמיסות או חומרים אחרים המשמשים בניסויים ביולוגיים, כגון דגירה של תרביות או הכנת מדיה.
3. מעבדות חומרים: משמשות לחימום חומרים על מנת לחקור את תכונותיהם או לבצע בהם ניסויים.
4. מעבדות למדעי המזון: משמשות לחימום מזון או חומרים אחרים על מנת לחקור את תכונותיהם או להכין דוגמאות לניתוח.
5. מעבדות פיזיקה: משמשות לחימום חומרים על מנת לחקור את תכונותיהם הפיזיקליות או לבצע בהן ניסויים.
לסיכום, פלטות מעבדה מתאימות לכל מעבדה שבה יש צורך בחימום חומרים כחלק מניסוי או תהליך. הם מהווים כלי חשוב לחוקרים בתחומים רבים ושונים ונמצאים בשימוש נרחב במעבדות ברחבי העולם.
הם מתאימות לשימוש במגוון רחב של מסגרות מעבדה, כולל מחקר, חינוך ותעשייה-מזון,פרמצבטיקה,כימיקלים. הם משמשים בדרך כלל במעבדות מדעיות, רפואיות ותעשייתיות כדי לחמם תמיסות ותערובות בצורה מבוקרת לצורך ביצוע ניסויים או תגובות כימיות.
הם שימושיות למגוון יישומים, כולל התכה והמסה של מוצקים, שמירה על תמיסות בטמפרטורה מסוימת וביצוע תגובות כימיות. הם משמשים לעתים קרובות יחד עם ציוד מעבדה אחר, כגון מערבלים מגנטיים, צלוחיות וכולי, כדי להקל על תהליכים אלה.