העידן הנוכחי מציג את קדמת הטכנולוגיה. מהלכים רפואיים שלפני 15 שנה היה רק ניתן לחלום עליהם, כיום הפכו לנחלת הכלל, ומהלכים מסובכים שבעבר הצריכו התערבות מרובה, כיום מתבצעים באמצעות הליך קצר, מבוקר ויעיל. הטכנולוגיה הרפואית ממשיכה לנוע קדימה, ועל מנת שזה יקרה היא זקוקה לתמיכה צדדית, ופה ציוד מעבדתי נכנס לתמונה. ציוד המעבדה שניתן למצוא כיום הוא הרבה יותר משוכלל מבעבר, ממש כמו השיטות עצמן, ואף הוא זה שאחראי על הקפיצה הגדולה, פשוט כי ללא ציוד מתאים, אין זה אפשרי להציע מגוון מהלכים שצרכים להיות חלקים, מדויקים וממוקדים.
ציוד מעבדתי שמקל ומקצר את ההתנהלות
כפי שציינו, ציוד מעבדה הוא חלק מהותי מהקידמה הטכנולוגית הרפואית. עם זאת, על מנת שהוא באמת יצליח להעניק שירות ראוי, עליו לעבור סטריליזציה ברמה הגבוהה ביותר, פשוט כיוון שמדובר בטיפול רפואי. לצורך הדוגמה יש ציוד מעבדה שמשמש עבור טיפולים בקליניקות, ויש יש ציוד מעבדה שמשמש עבור טיפולים במכוני יופי. כך למשל ציוד של הסרת נקודות חן בלייזר עשוי להזדקק לאמבט אולטראסוני שנעזר בגלי אולטרסאונד עבור ניקוי יסודי. ניקוי מסוג זה מונע כל צורך בתפעול ידני, כך שגם ניתן לנקות מגוון חומרים מבלי להשקיע זמן ממושך, וגם זוכים לנקות מגוון חומרים מסוכנים מבלי לבוא עמם במגע ישיר.
תהליכים שמצריכים יותר מכלי מעבדתי יחיד
יש לקחת בחשבון שלא פעם עבור תהליך אחד יש צורך לאחד בין שני מכשירי ניקוי. כך למשל אצל מקעקע (וגם אצל רופא שיניים), נעשה שימוש באמבט אולטרסאונד ורק לאחר מכן עוברים לשלב ב' - נעזרים בעיקור באמצעות אוטוקלב. שנסביר? ובכן תהליך העיקור(סטריליזציה) נועד לחסל מיקרואורגניזמים שמצויים מחוץ לגוף, כך שאותם חפצים רפואיים יישמרו נקיים מחיידקים.
מוזמנים להכיר מגוון סוגים של כלי מעבדה:
- אוטוקלאב - אוטוקלאב הנו מכשיר עיקור וסטריליזציה שנועד לחסל פסולת ביולוגית, נוזלים ומוצקים, אם לטובת ניקוי של כלי עבודה רפואיים ואם לטובת ניקוי יסודי של מגוון כלי עבודה. פה יש לקחת בחשבון שניתן למצוא אוטוקלאב במגוון גדלים וכלי זה ניתן למצוא ברוב מכוני היופי. יש סוגים של אוטוקלאבים שמיועדים עבור עיקור נוזלים, ויש סוגים של אוטוקלאב שמיועדים עבור כלים שאינם עטופים או מלאים/ריקים. מה עוד? יש סוגי אוטוקלאב שמיועדים עבור עיקור מכשירים רפואיים, שיודעים להשמיד אוויר קר שמצוי בשקעים ובין חריצים וכדומה. המבחר קיים - מאוד תלוי מהם הצרכים.
- אמבט אולטראסוני - מכשיר זה עובד באמצעות גלי קול שעוברים במים שמכילים בועות זעירות. הגלים מגדילים את הבועות ועוצמה שלהם מובילה להתפוצצות. ההתפוצצות של הבועות היא זו שמאפשרת לבצע ניקוי יסודי. אמבט אולטראסוני ייעודי עבור שורה ארוכה של כלי קוסמטיקה, כך שהוא מככב לא מעט במכוני יופי.
- צנטריפוגות - באופן כללי צנטריפוגה מסייעת להפריד תערובות של נוזליים. כיצד? באמצעות סחרור במהירות מאוד גבוהה, כך שנותרים מגוון שכבות של חומרים. פה ניתן למצוא צנטריפוגות ייעודיות עבור תעשיות, מעבדות ביולוגיות, תעשיית השמנים וכדומה.
להלן סוגים מובחרים של צנטריפוגות:
- צנטריפוגה ייעודי למכוני יופי - צנטריפוגה מסוג זה מפרידה חלקיקים מזעריים שמרחפים בתוך נוזל. אידאלי עבור תחום האורולוגי, הדרמטולוגיה וכדומה.
- צנטריפוגת אולטרה - מסייעת להפריד חומרים שמקיימים קשר כימי חזק. סוג זה אינו שולחני והוא מגיע עם יחידית קירור שמציעה שליטה מלאה.
- צנטריפוגת קלינית - סוג זה הנו שולחני. בעיקר מסייע להפריד רכיבים שנמצאים בדם.
- מיקרוצנטריפוגה - מתאים גם עבור מבחנות קטנות ויש סוגים שמגיעים לצד מנגנון קירור. מהירות הסרכוז נחשבת מאוד גבוהה.
- צנטריפוגה SPINDOWN - צנטריפוגה זו מתוכננת כך שכל הטיפות שצמודות לדופן המבחנה יידבקו לתחתית. במקרה זה הצנטריפוגה אמורה לסרכז (להפריד תערובת באמצעות מהירות) מבחנות או פלטות.
- צנטריפוגה שולחנית - צנטריפוגה קטנת ממדים. חלק מהדגמים מאפשרים להחליף רוטורים, (כך שיתאפשר משחק עם הזווית - משתנה/קבועה). מבחינת נפח, המבחנות מאפשרות משחק - נע בין 1 מ"ל ל1 ליטר.
התאמה מלאה בין צורך להיצע
על מנת לקבל החלטה איזה מכשיר אידאלי, יש לבחון מהו הייעוד ואלו דגשים קיימים. כך למשל יש לבחון האם יש צורך בצנטריפוגה מקוררת, איזה נפח מבחנה נחוץ, כמה מבחנות מבקשים לסרכז בו זמנית וכדומה. חשוב להבין שמדובר במכשירים שצרכים לעמוד בתקנים מאוד נוקשים, כך שלצד תקנות משרד הבריאות שמחייבות מגוון סוגי של קליניקות, ותעשיות להיעזר במכשירי עיקור וניקוי מסוג זה, כך גם יש לוודא שהמכשיר הרצוי עומד בסך התקנים הנדרשים. מכאן שבין אם מגיעים מתחום המעבדה, המניקור, הקעקועים, ניקוב חורים לטובת עגילים וכדומה, טוב לדעת שקיים ציוד ייעודי שמציע רמה מאוד גבוהה, מגוון דקויות ויישור קו מבחינת ההנחיות.
ציוד מעבדתי נוסף ששווה להכיר
לצד אותו ציוד מעבדתי שכבר ציינו, יש לעצור ולהזכיר מגוון מוצרים נוספים. כך למשל ניתן למצוא מקפיאים למעבדות, משאבות וואקום, מצלמות תרמיות, מעבדים אולטראסוניים, מנדפים למינרים, רוטורי אוופורטורים, מנורת UV ועוד. הרשימה ארוכה ויודעת להציע מענה מדויק עבור כל צורך.
מענה נרחב ובו זמנית נקודתי
לסיכום נציין שכל קליניקה לטיפול צריכה להצטייד ברשימה מסודרת של ציוד מעבדתי. אם בהתאם לדרישות ולתקן ואם בהתאם לניסיון והעדפה מקצועית. הרעיון הוא לחבר בין צורך וייעוד לבין הנחיה מקצועית והתמחות בדקויות שמפרידות בין הסוגים השונים, כך שבסופו של יום תתבצע התאמה מלאה בין רצוי למצוי. פה נציין שלפני כל בחירה יש להבין היטב מהו הצורך, וזאת בהתאם לאופי העיסוק, הזמן שעומד לרשותכם, מענה נקודתי עבור צרכים משלימים, תקנים מחייבים וכדומה, כך שהליך הבחירה יהיה כמה שיותר מובנה ושלם.